9 Eylül 2019 Pazartesi

Akhilleus'un Şarkısı - Madeline Miller



Önce bu kitabı nasıl keşfettiğimi anlatmam lazım..:) www.sarapci.com severek takip ettiğim bir blog, Şarapçı şu yazısında şu yazısında yazardan ve eserlerinden övgüyle söz ediyor, mitolojiyi sevdiğimden Madeline Miller'ın ilk eseri, 2012 Orange Ödüllü Akhilleus'un Şarkısını - baskısı olmadığından- Nadirkitap'tan aldım.



Önce yazardan kısaca bahsedeyim, 78 doğumlu Amerikalı, Yunanca ve Latince öğretmenliği yapıyormuş, ilk kitabı Akhilleus'un Şarkısını tam 10 yılda yazmış. 2018'de de yine mitolojik bir karakter olan Circe'nin hikayesini anlattığı aynı isimli romanı yayınlanmış. HBO yazarın bu eserini 8 bölümlük mini dizi yapacakmış.

Kitabımız Everest Yayınları'ndan 2013 yılında çıkan 388 sayfalık kitabımızı Seda Çıngay çevirmiş.


Size de tanıdık geleceği gibi, Akhilleus (veya bizim okuduğumuz şekliyle Aşil) mitolojik bir kahraman, onu Aşil Tendonu ile ilgili söylenceden, gelmiş geçmiş en iyi savaşçı ünvanından veya Truva Savaşı'ndan rolünden hatırlayabiliriz. Bu arada Akhilleus'u Brad Pitt'in oynadığı 2004 yapımı Troy (imdb:7,2) filmi hatırlayacaksınız. Hemen söyleyeyim filmdeki Akhilleus'un hikayesinin kitapla ilgisi yok (ama kitabı okurken Akhilleus olarak kafanızda Brad Pitt'i canlandırmanızın hiç bir sakıncası yok tabi:))). Kitapta esas olarak Patroklos ve Akhilleus'un ilişkisi işleniyor.

Anlatıcımız Kral Menoitios'un oğlu Patroklos'tur. Kazayla bir çocuğun ölümüne sebep olunca, 9 yaşında Phtia'ya sürgün edilir. Burada Kral Peleus'un himayesinde savaşmayı öğrenecek ve günü gelince onun ordusunda yerini alacaktır. Peleus'un oğlu yine aynı yaşlardaki Akhilleus'tur, onun annesi Thetis'tir, denizlerde yaşasa da oğlunu sürekli himaye eder. Akhilleus o yaşta bile göz kamaştırır. Patroklos ve Akhilleus arkadaş olurlar ve kısa sürede de yakın dost, yoldaş olurlar. Thetis bu yakınlaşmayı yakından takip eder ve bunun dostluk sınırını aştığını fark edince onları ayırmaya çalışır ama başaramaz. Çünkü ikisi arasında müthiş bir bağlılık vardır. İlerleyen zamanda Troya Savaşı patlak verir. Burada Akhilleus'un rolü büyüktür, ortada pek çok kehanet vardır. Bu süreçte Akhilleus ve Patroklos pek çok sınavdan geçerler...

Konuyu fazla anlatıp heyecanını kaçırmak istemiyorum ama ben bu kitaba ba-yıl-dım... Çok güzel, sürükleyici, şiirsel bir dile sahip etkileyici bir kitaptı. Patroklos ve Akhilleus'un ilişkileri çok etkileyiciydi, özellikle son bölüm inanılmazdı, çok duygulandırıcıydı gerçekten. Mutlaka okumalısınız diyorum...:)

Yazarın resmi www.goodreads.com

20 yorum:

  1. Merak ettim kitabı, Aşil ile ilgili farklı bir hikaye okumak isterim, not alıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim gerçekten, son zamanlarda okuduğum en akıcı en etkileyici romandı, teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  2. Mitolojik romanları severim, arada mitolojik hikayeler okurum, hatta bikaç albüm ve defterde mitolojik esintiler kullanmıtım müşterimin isteğiyle. Bu romanı da aldım listeme Eren'cim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar güzel Bahar'cım öyleyse bu romanı da çok seversin, çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  3. Eren Hanım, çok güzelmiş hakikaten, mitolojiyi de çok severim, tek sorun internetten almayı sevmiyorum. Bakalım kısmet:) Teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) tam sizin seveceğiniz gibi bir kitap Gül Hanım, sevgiler:)

      Sil
  4. Kitabın kapağı da güzelmiş. Çok akıcı anlatmışsınız, okuyasım geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim güzel yorumunza:)

      Sil
  5. On yılda yazılan bir kitap istisnalar haricinde zaten kesin çok güzel olur diye düşünmüştüm ki, öyleymiş. Çok teşekkürler Eren'ciğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle aynı fikirdeyim Müjde Abla çok teşekkür ederim yorumunuza sevgiler:)

      Sil
  6. Öyle güzel anlatmışsın ki kitabı hemen okumak istedim Eren. Okuma boyunca gözümde Brad Pitt'i canlandırmak da işin artısı olacak :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen:)) çok teşekkür ederim Şule'cim yorumuna keyifli okumalar:)

      Sil
  7. ÇOK GÜZEL BİLGİLENDİRME, ÇOK TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  8. aşil sendromu deyince brad fit tamam anladım :) ben keanu reeves olarak düşüneyim amaa :) ay fotideki yazar de mi ne tatliş biri de mi, iyi biri olduğu gözlerinden belli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) brad fit aynen.. aa sarışın olması lazım yoksa ben de keanu reeves olarak düşünürdüm.. ama patroklos'u öyle düşünebilirsin ama:))) evet ben de çok tatlış buldum aynen:)

      Sil
  9. Neden böyle güzel kitapların basımları olmuyor? :(( Yakın zamanda Troy filmini tekrar izlemiştim, kitabı da üstüne iyi giderdi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle...:( hem de everest yayınları yani.. aa o zaman bu kitap çok iyi gider evet:)

      Sil
  10. Mitolojiyi çok severim. Bu kitabı da seveceğimi düşünüyorum ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesin seversiniz bence Derya Hanım, su gibi akıyor:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...