7 Aralık 2020 Pazartesi

Charlotte Bronte Cinayetleri - James Tully

 


Orta Okulda İngilizce dersinde Uğultulu Tepeler'i okumuştuk ve ben çok etkilenmiştim. O zaman internet yoktu, evde Ana Britanica ansiklopedisi vardı. Ben de Bronte'ler ile ilgili ansiklopedide ne varsa okumuştum. Tüm ailenin hikayesi romanlardan bile daha ilginçmiş. Bronte'ler hep ilgimi çekti. Bu kitabı önce roman zannederek almıştım. Sonra baktım kitabın üzerinde "deneme/eleştiri" yazıyor; roman değil yani?!!

Kitabın yazarı James Tully, ama kitaba başlayınca Charles Coutts isimli anlatıcıyla karşılaşıyoruz. Giriş bölümünde, Coutts, kitapta yer alan belgeleri, kuşaklardan beri kendilerine ait hukuk firması taşınırken tesadüfen bulduğunu anlatıyor. Belgeler ise uzun yıllar Bronte ailesinin hizmetçiliğini yapmış olan Martha Brown'ın gizli kalmış itiraflarından oluşuyor.

Kitap aslında kurgu!! Yazar görünen ve herkesçe bilinen olayların arasında kalan boşlukları hayal gücü ile doldurmuş. Toksikoloji ve kriminolojiye ilgi duyan yazar, daha önce sanıyorum aynı teknikle Karın Deşen Jack hakkında bir kitap yazmış.

Bronte'lerin hayatı gerçekten şok edici, kısa süre içinde tüm aile adeta mum gibi eriyip ebediyete intikal etmiş. Ama James Tully'nin yaptığı, bana göre hiçbir mantığa sığmıyor. Sürprizbozan olacak ama -kitabın ismi de gerçi öyle ama- yazar Charlotte'un ve özellikle babalarının yardımcısı olup sonradan kendisinin eşi olan Arthur Nicholls'un bu ölümlerden sorumlu olduğunu iddia ediyor. Herhalde ismi geçen kişilerin çoktan ölmüş olması nedeniyle -ve tabi ki "yazdıklarım kurgu" diyerek işin içinden çıkabilmenin rahatlığıyla- yazmış bu kitabı. Yine de insanların böylesine kolayca bu kadar tanınmış kişileri bu şekilde ağızlarına almaları, sözde "kurgu" dahilinde onlara "çirkin, evde kalmış, kız kurusu" diyebilmeler; onları saçma sapan, çirkin kurgularında hayale getirmeleri kabul edilemez. Bu bir araştırma olsaydı, kaynakçalarla kanıtlara dayansaydı belki saygı duyabilirdim ama bu kitapta hiç biri yok; dolayısıyla kitap korkunç bir saçmalık sadece..... Dediğim gibi Bronte'lerin hayatı gerçekten çok ilginç ama bunun esinlendirdiği şeyin sonucu bu olmamalıydı...

Doğan Kitap'a da eleştirim bu kitabı "deneme/eleştiri" kategorisinde yayınlaması. İlk 80 sayfada kitabın kurgu olduğunu anlamadan okudum, sonra internetten bakınca anladım. 2003 yılında çıkmış kitap 305 sayfa, çevirisini Meral Alakuş yapmış. 

Yazar hakkında bilgi bulamadım, 1936 doğumlu, bu kitabı 1999'da çıkmış, kendisi de 2001'de ölmüş. Yazarı böylesine eleştirdiğim için üzgünüm ama duygularım böyleydi işte...

Bu arada Charlotte Bronte'nin ilham verdiği bir kurgu kitap da daha önce yazmış olduğum Aşk Peşinde kitabı...



13 yorum:

  1. oooo eleştiri meleştiri ama ne güzel konuymuş yaaa okunuuur buuuu :) aşk peşinde deee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. konu şahane Deepcim ben de Bronte Müzesi küratörü Juliet Barker'ın The Brontes kitabını aldım:))

      Sil
  2. İlginç kitapmış,zaten polisiye romanlar hep ilgi çeker..🙂 Yazar aslında bir filozof ve siyaset profesörü,Kanada, Victoria Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi, Hukuk, Yerel Yönetişim ve Felsefe alanlarında Onursal Profesörmüş.. Yazarın doğumu ise bazı yerlerde 1936 bazı yerlerde ise 1946 diye geçiyor,en azından vikipedide 1946 diyor.. Bu kitabı da sanmıyorsam 1999'da yazmış..Karın deşen Jack'i ise iki seri tür şekilde 1997'de yazmış.. Kitabın kurgu olması ve yayınevlerinin bunu deneme-eleştiri olarak vermesi..🤔 Kızmakta haklı olabilirsiniz..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. harikasınız Ertuğrul Bey, bu bilgiler için çok teşekkür ederim, yazarın özgeçmişi çok etkileyici gerçekten, hak verdiğiniz için de teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Yani yazarın kendisi bile kurgu demişse yayıncı deneme-eleştiri diyemez. Çok saçma olmuş. Teessüf ederiz yani.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işin içinden çıkamamışlar Narda'cım gerçek taraflar da var ya:))

      Sil
  4. Gerçekleşmemiş bir tek olay bile eklenmişse o artık fiction'dır, kurgudur. Yok belgeselse, zaten yoruma açık olmaz. Kafasina göre takılmiş anlaşılan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle Narda'cım, hele de Doğan Kitap bu hataya düşmemeliydi... çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. kitabın yazarın hayal gücüne dayandığını bilerek okunabilir..:)

      Sil
  6. Charlotte Bronte'nin iki kitabını, Emily Bronte'nin Uğultulu Tepeleri'ni okudum ama hayatlarını pek bilmiyorum. Deneme bile olsa bu sonuca nasıl vardığını kaynaklarla belirtmesi lazım, aksi halde kötü niyet oluyor. Bazen hiç ummadığımız gibi çıkan kitaplar oluyor:( Elinize sağlık Eren Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Gül Hanım ummadık kitaplar zihin yakıyor:)) umarım 2021'de hep şahane kitaplara denk geliriz, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...