30 Kasım 2020 Pazartesi

Yeşilin Kızı Anne - Lucy Maud Montogomery

 

Yeşilin Kızı Anne veya Anne of Green Gables herhalde az çok hepimizin tanıdığı bir eser. Daha önce şu yazımda bahsetmiş olduğum 1979 yapımı şahane bir animesi var. Ben eseri çocukluğumda böyle tanımıştım ama kitabı olduğundan haberim yoktu veya ilgimi çekmemişti veya dilimize çevrilmemişti:)

Sanıyorum 2017'de Netflix'in kitabı diziye uyarlamasıyla birlikte kitap da ülkemizde ilgi çekince pek çok yayıncı eseri yayınladı. Benim tercihim muhteşem görselliği ile Ephesus Yayınları oldu. Yayın evi kitapların hem ciltli hem ince kapaklı versiyonlarını yayınlamış, üstelik ciltli versiyonlar hediyeli; ilk kitap hatıra defteri, ikincisi bez çanta vs. Üstelik fiyatlar gayet makul. Sanıyorum Ephesus serinin dört kitabını da yayınlayan tek kitabevi. Ben ilk kitabı ciltli, diğer üçünü ince kapak olarak D&R'dan çok iyi fiyata aldım.

407 sayfalık kitabı Çiğdem Köfüncü çevirmiş. Başta da dediğim gibi baskı kalitesi, sayfa düzeni şahane. Kitabı 3 günde bitirdim. 13 yaşındaki yetim ve öksüz Anne bir yanlış anlaşılma sonucu, erkek çocuk evlat edinmek isteyen yaşlı Cuthbert kardeşlere gönderilir. Ama Cuthbert'ler kızı tutmaya karar verir. İlk başlarda Anne ile özellikle sert karakteriyle tanınan Marilla arasında anlaşmazlıklar olsa da Anne eşsiz hayalgücü ve sıradışı tavırlarıyla herkesi etkiler.

Şahane bir kitap gerçekten; anlatılanlar çoğu zaman gündelik olaylar olsa da ve günümüz için yavaş kalsa da keyif ve merakla okunuyor. Kitaba çok sağdık kalmasa da dizisini de tavsiye ederim. Keyifli okumalar, iyi seyirler:)



18 yorum:

  1. Dizinin ilk sezonunu çok severek izlemiştim ama ikinci sezonunda ilgim kayboldu ve devam etmedim. Kitabı olduğundan haberim yoktu, zaten sonradan yayımlanmaya başladılar. Kitap mutlaka daha iyidir ama şimdilik burada kalıyorum. Elinize sağlık Eren Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diziyi çok sevdim ama üçüncü sezonda bitirmişler maalesef Gül Hanım:( dizi bence kitapla başabaş gidiyor:)çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  2. Kitap her yaştaki okuyucuya dönük bir kurgu roman olarak kaleme alınmış ve yirminci yüzyılın ortalarından bu yana klasik çocuk edebiyatı romanı olarak da kabul edilmiş..Okunması gereken bir kitap,tanıtım için emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten her yaşa hitap ediyor Ertuğrul Bey, özellikle genç kızlar kendilerini Anne ile özdeşleştirebilir:) çok teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  3. Anne'in maceralarını çok sevdim bendee:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. harikaydı gerçekten Bahar'cım teşekkür ederim yorumuna:)

      Sil
  4. Çocukluğunda ilk okuduğum kitaplardan biri. Elanin da klasikler içinde ilk edindiklerinden. Sonra dizisini izlerken, bu kadar nokta atisli çok az başrol oyuncusu bulunabilir diye düşünmüştüm, sanki kız bu roman vücut bulsun diye gelmiş dünyaya.🥰 Severiz özetle ve operiz Eren'cim😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke ben de çocukken okusaymışım Bahar'cım, oo Ela ne kadar şanslı maşallah:) kesinlikle baş rol oyuncusu Amybeth nokta atışı:) çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  5. dizisini izleyince öğrendim kitabını ben dee, diziye bayıldım tabii, çizgi filmi hıhıms aklımda, kitabını da çok severim herhaldeee, anne, snoopy, willoughby bi de hihihi :) feriha da geldi zateen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Deepcim kitabı da çok tatlı.:O) Feriha Teyzem de geldiyse tamamız demektir:)))

      Sil
  6. Diziyi izledim keşke öncesinde kitabı okusaydım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de öyle yaptım ama kitaptan aldığım keyfi azaltmadı:)

      Sil
  7. 407 sayfa 3 günde. Tebrikler! İmreniyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim, darısı başınıza o zaman:))

      Sil
  8. Ben dizisini izleyenlerdenim. Çok sevdim. Keşke devamını da çekseler, daha anlatabilecekleri çok şey vardı.

    Hangi baskısını alsam diye düşünüyordum, yorumundan sonra kararımı verdim :-) Kpağı çok hoş görünüyor gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Şule'cim dizinin bitmesine çok üzüldüm, hele de Anne ve Gilbert'in bir araya gelişinden sonra...:)) Umarım kitabını da seversin, keyifli okumalar:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...