27 Ocak 2019 Pazar

Duygusal Temizlik - Donald Altman






Kuraldışı Yayınları’ndan çıkan kitap şlk çıktığı 2016 Haziranından beri okuma listemde sanırım. Kasım 2017’sw ikinci baskısını yapmış. 214 sayfalık kitabı Seda Toksoy çevirmiş. Yazar oldukça ilginç biri; psikolog aynı zamandav da eski bir budist rahip.m Emmy ödüllü bir çocuk programı yapmış.

 

Kitap dört bölümden oluşuyor,m eski duygusal dağınıklığı görmek ve ortadan kaldırmak, geçmiş kuşaklardan aktarılan birikintileri iyileştirmek; gündelik temizlik ile yeni duygusal yığıntı oluşumunu önlemek ve son bölüm de huzur, niyet ve bütünlük ile dönüşüm ve kendini gerçekleştirme.

 

Açıkçası özellikle ilk iki bölümde diğer kitaplardan iyi bildiğiniz konular işlenmişti, burada kabullenme, olumluya odaklanma, gevşeme, dopru iletişim vs. gibi konular yer alıyordu. Doğrusıu “bu kitabı okumama çok da gerek yokmuş” diye düşünmüştüm. Ama üçüncü ve özelelikle son bölüm beni etkiledi. Yine bildiğimiz konulardı belki ama etkileyici bir şekilde yazılmıştı diyeyim. Özellikle frarkındalık konusu üzerinde çok durulmuş, bu da mutluluğun kaybağı zaten. Farkındalık ve anda kalabilmek, ve tabi niyet, anda olmak ve her hareketi niyet ile yapmak da bununla ilişkili. Yine şükran duygusu geliyor bunu takiben. Başkalarına yardım da diğer bir tamamlayıcı. İşte bütün bu bildiğiniz basit şeyler kişisel huzur ve mutluluğun kaynağını oluşturuyor, kitabın özü bu. İlginç bir başka fikir de "paradoksal armağanlar", sahip olduğunuz güzel şeyler için şükran duyuyorsunuz, ama aslında olumlu yönleri de olan negatif görünümlü olaylar için de şükran duyuyor musunuz? Mesela trafiğe takıldığınız için sıkıcı bir toplantıyı kaçırmanız veya grip olduğunuz için sonunda evde kalıp dinlenebilmeniz gibi...  Kitabı sevdim, kesinlikle tavsiye ederim, hem okumanuzu hem de içindeki fikirleri uygulamanızı tabi...:)

 

5 yorum:

  1. Duygusal temizlik ismi cok ideal geldi su anda. Hepimizin ihtiyaci oluyor zaman zaman 😊

    YanıtlaSil
  2. Derya Hanım geç cevabım için kusura bakmayın, çok haklısınız, teşekkür ederim yorumunuza:)

    YanıtlaSil
  3. heeey çok iyimiş çok beğendim çok önemli konular yaa aklımda olsuun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Deepcim sen seversin kesinlikle:)

      Sil
    2. evet Deepcim sen seversin kesinlikle:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...