12 Ağustos 2019 Pazartesi

Yabancı – Stephen King



“Stephen King ne yazsa okurum,” diyenlerdenim. Gerçi, Kim Bulduysa Onundur serisinden, Son Nöbet ve Bay Mersedes’i okumadım, Uyuyan Güzelleri’i ise aldım ama okuma fırsatım olmadı. Yabancı, Altın Kitaplar’dan Nisan 2019’da çıkmış, 541 sayfa, çevirisi Esat Ören’e ait.

Flint City’de bir cinayet işlenir, 11 yaşındaki Frank Peterson korkunç bir şekilde öldürülmüştür. Görgü tanıkları ve tüm deliller şüphe bırakmayacak şekilde beyzbol koçu Terry Maitland’ı işaret etmektedir. Tabi çocuklarla bu kadar içli dışlı olan, sevilen birinin böyle bir suç işlemesi şehirde infiale sebep olur (Burada yaşananlar bana Av filmini hatırlattı bu arada). Ama işin ilginci Terry Maitland’ın da suçun işlendiği sırada başka yerde olduğuna dair kanıtları ve hatta tanıkları vardır. Terry’nin eşi ve onu olmadık şekilde tutuklayarak başına gelenlerden kendini sorumlu tutan dedektif Ralph Anderson bu işin peşini bırakmak istemezler, bir şekilde haksızlığa uğrayan Terry’nin adına sürülen lekeyi temizlemek için araştırmaya devam ederler.

Araştırmaların derinleştiği noktada, Terry’nin avukatının yardımcısı Alec’in aklına, daha önce beraber çalıştığı Finders Keepers dedektiflik bürosundan Bill gelir, tabi Bill ölmüştür ama Holly hala oradadır. Dedektiflik konusunda oldukça kendini geliştirmiş olan Holly de (Kim Bulduysa Onundur üçlemesinde yer alan) bu araştırmaya dahil olur. Stephen King’in bu romanları arasında geçişler yapan karakterlerine bayılıyorum. Konu sadece polisiye değil, O kitabında olduğu gibi bir takım doğaüstü durumlarda söz konusu bu arada...

Bu arada sürprizbozan olacak ama; Ralph ve Holly arasındaki etkilenme de kitabın sonuna hoş bir baharat katmış bence.
Yorumuma gelirsek; kitabın ilk 350-400 sayfasını günde 120-130 sayfa okuyarak 3 günde bitirdim, çok sürükleyiciydi gerçekten. Ama işte her zaman olduğu gibi aksiyon kısımlarına gelince biraz sıkıldım, adam da ne yapsın işte olay bir şekilde çözülecek, o da aksiyonsuz olmuyor işteJ) Ortanın üstünde bir kitap kesinlikle, hayranları zaten okuyacaktır…J


18 yorum:

  1. Henüz hiç Stephen King okumadım korkmak istemediğimden midir nedir?:))))Ama müthiş bir yazar olduğuna kuşku yok, zaten olmasa bir dolu romanı film olmazdı. Konu güzel, ilginç, adam madem başka yerde olduğuna dair tanıkları var nasıl oluyor da suçlu bulunuyor şaşırdım ve sonunu merak etti. Galiba ilk okuyacağım bu kitabı olabilir.
    Çok teşekkürler Eren'ciğim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) haklısınız Müjde Abla çok özgün bir yazar müthiş bir hayalgücü... ilginç bir kitaptı, metafizik bazı noktaları var diyeyim:) çok teşekkür ederim güzel yorumunuza sevgiler:)

      Sil
  2. Bir tek ben S. King'e ısınamadım galiba:) Elinize sağlık Eren Hanım keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu da böyle birşey var seveni fanatiği gibi birşey oluyor Gül Hanım :D çok teşekkür ederim güzel yorumunuza keyifli okumalar:)

      Sil
  3. Cinayet aksiyon gerilim çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. İzlediğim filmi başkasının yorumlaması gibi. Ama yorumunuz güzel :) Ben de aksiyonlu kısımları sevmeyenlerdenim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok teşekkür ederim yorumunuza, nerede o eski Stephen King romanları diyorum... Bu arada Hayvan Mezarlığı’nın yeni uyarlaması çekilmiş... :)

      Sil
  5. İlk cümlenizdeki gibi “Stephen King ne yazsa okurum,” diyenlerdenim. Ama bu kitap için henüz şansım olmadıydı. Çok teşekkürler, güzel anlatımdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel aynıymış zevkimiz:) vaktiniz olursa tavsiye ederim, çok teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  6. "Sürprizbozan", "spoiler" demek oluyor herhalde. Harika bir tanım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ben de nerede gördüğümü hatırlamıyorum Recep Bey ama spoiler yerine kesinlikle güzel bir tanım, teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  7. sonlar hep kötü olar zateeen :) ama king işteee ne yazsa okunur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok doğru nedense sonları toparlamak zor oluyor hep:)) aynen Deepcim:)

      Sil
  8. King'i seviyor muyum sevmiyor muyum emin olamıyorum, sevdiğimi düşünüyorum sonra kitabını okurken o kadar da sevmiyorum gibi geliyor :D Kararsızım, belki de sadece belli kitaplarını seviyorumdur. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Son kitaplarına maalesef çok da bayılamıyoruz:)) eski romanlarını okuyup "seviyorum seviyorum" de bence:))

      Sil
  9. Yazarın ülkemizde yeni kitaplarının çıkmasına şaşırdım. Demek ki hepsini bitirmemişiz daha. Yurt dışında da mı yeni basılmış bu kitap?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. son kitabı bu Şule'cim, hemen hemen her yıl yazıyor bir kitap, Allah uzun sağlıklı ömür versin de yazmaya devam etsin inşallah:)) <3

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...