20 Nisan 2020 Pazartesi

Kefaret - Ian McEwan


 




İlk basımı 2005 yılında Can Yayınları’ndan çıkan kitap malumunuz sahaflarda bayağı pahalıydı, yeni basımını beklediğim kitap meğer 2018 Ekim’de YKY’den çıkmış, ikinci basımı da Ocak 2020’de yapılmış. 2007 Yapımı, başrollerinde James McAwoy ve Keira Knightley’in oynadığı çok başarılı bir film uyarlaması da mevcut kitabın.

 

325 sayfalık kitabı Püren Özgören çevirmiş. Ian McEwan 1948 doğumlu İngiliz yazar, bir çok da ödül almış. Benim de çok sevdiğim bir yazar. Bu kitabını da uzun zamandır merak ediyordum.

 

1935 yılında geçiyor olaylar; Tallis’ler zengin bir ailedir, üç çocukları Leon, Cecilia ve Briony’dir. Baba Tallis aynı zamanda evlerini temizleyen ve müştemilatta yaşayan Bayan Turner’ın oğlu Robbie’yi de himaye etmektedir. Robbie 23 yaşındadır ve evin çocuklarıyla beraber büyümüştür, ancak son zamanlarda Cecilia ile arasına bir mesafe girmiştir. Briony bir gün Cecilia ile Robbie arasında mahrem bir sahneye rastlamış ve bu, diğer başka şeylerle birleşince korkunç bir olaylar zincirini başlatmıştır.

 

Kitap 4 bölümden oluşuyor. İlk bölüm herşeyi başlatan olayları, ikinci bölüm bunun devamındaki gelişmeleri, üçüncü bölüm düğümün çözümünü, dördüncü bölüm de kitabın çerçevesinin tamamlanmasını temel alıyor’diyeyim.

 

Ben en çok ilk bölümü sevdim, Robbie’nin savaşta yaşadıklarını anlatan bölümde sıkıldım biraz, Briony’nin hemşirelik maceraları biraz daha iyiydi. Son bölüm de beni pek sarmadı açıkçası. Sonuç olarak film uyarlamasını daha çok sevdiğim belirterek size keyifli okumalar dilerim:)

 

 

 

 

21 yorum:

  1. Ian McEwan'dan okumaya ilk başladığımda (favori yazarlarımdandı) bu kitabı okumayı çok istemiştim ama dediğiniz gibi baskısı yoktu beklemeye başladım. En son Fındık Kabuğu romanını sevmeyip yazardan bir miktar soğuduğum da YKY'de gördüm ama içimden gelmedi almak. Hala vazgeçmiş değilim ama sizin yazınızı da okuduktan sonra biraz daha beklesin diye düşündüm. Ayrıca filmini hiç bilmiyordum:) Elinize sağlık Eren Hanım sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazarı seviyorum Gul Hanım, ama bu kitabın filmini sanki daha cok sevdim, kitapta bazı yerler, savaş kısmı özellikle cok uzun geldi bana, cok teşekkür ederim yorumunuza, keyifli okumalar:)

      Sil
  2. Filmini okumak daha iyi bir seçenek olacak sanırım. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence öyle Recep Bey, teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  3. filmini izledim. bu yazar iyi bayağı :)

    YanıtlaSil
  4. Yazarıda kitabıda bilmiyom ama internette yorumlarda kitap hakkında iyi şeyler söyleniyordı..Birisi "Kefaret, Booker ödüllü İngiliz yazarın en önemli eseri olarak kabul edilmiş ve BBC Culture’ın yaptırdığı ankete göre 21.yy’ın en iyi 20 romanı arasında yer almış." diye yazmış..Hatta "Stephen King'ın Uyuyan Güzeller kitabında Kefaret isimli kitabından bahsediliyor. " diye de ilk başta eklemiş..Demek ki önemli kitapmış..Yorumlamanızda iyiymiş ,emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oo bu kadarını bilmiyordum açıkçası Ertuğrul BeY paylaştığınız ve yorumunuz için çok teşekkür ederim:)

      Sil
  5. feriha hanım yeni bölüm geldiiii :(

    YanıtlaSil
  6. okumak istiyorum bende:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. İyi günler, nasılsın? Ben Brezilyalıyım ve blogum için yeni takipçiler arıyorum. Ben de seni takip edebilirim.
    https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    Beni takip ederseniz bağlantıyı bloguma gönderebilirsiniz ve sizi takip edeceğim.

    YanıtlaSil
  8. Filmini çok severim ama malum yürek burkan bir sonu olduğu için kitabını okumak gelmedi içimden. Senin yorumundan sonra kesin olarak okumamaya karar verdim. Belki filmini tekrar izlerim.

    Ben de filmle ilgili bir bilgi vereyim :-) Filmde Keira Knightley’in giydiği yeşil elbise sinema tarihinin en iyi elbisesi seçilmiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa bu süpermiş Şule'cim çünkü elbiseye ben de bayıldım, çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:=)

      Sil
  9. Ben filmini izleyip sevmemiştim çok, o yüzden kitabını okumamaya karar verdim. Yorumunu okuyunca da doğru karar vermişim gibi geldi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yani kitabını da tavsiye etmem o zaman evet:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...