7 Nisan 2021 Çarşamba

Anılar, Düşler, Düşünceler – Carl Gustav Jung

 


 

Jung, 1875-1961 İsviçre doğumlu psikiyatrist, önce Freud ile çalışmış, onun tarafından ardılı olarak kabul edilmiş ancak sonradan Freud’un cinselliğe verdiği aşırı önem nedeniyle araları bozulmuştur. Genel olarak da Jung’un rüyalara, sezgilere vs. verdiği önem bir takım meslektaşlarının kendisini hafife almasına sebep olmuş olabilir.

Jung fikirlerini ilginç bulduğum, hakkında daha çok şey öğrenmek istediğim bir isimdi. İlk baskısını 2001 yılında yapmış olan bu kitabı 2020’de çıkmış olan 11. baskısından okudum. 420 sayfalık kitabı –orijinalini- Aniela Jaffe yayına hazırlamış, Almanca’dan dilimize ise İris Kantemir çevirmiş.

Kitap birkaç bölümden oluşuyor; Jung’un önemli bulduğu açılardan çocukluğu, gençliği, mesleğe atılışı, Freud ile ilişkisi, içsel çatışmaları, gezileri, çalışmalarının ortaya çıkışı, düşleri ve çeşitli düşünceleri…

Kitap isminden de anlaşıldığı üzere büyük oranda Jung’un kendisini çözümlemesi üzerine. Herkesin ilgisini çekecek bir kitap değil. Ancak Jung’un hayata, insana, olaylara bakışı; düşünsel ve manevi yaşamı, deneyimleri gerçekten son derece ilginç ve eşsiz. Bir yandan örneğin düşleri çok kişisel gelse de bütün olarak bakıldığında onu anlamak adına bütün içinde anlam buluyor. Ben Jung’un mevki yerine kendini gerçekleştirmeyi seçmesinden, her türlü baskıya karşılık doğru bildiğinden şaşmaması, objektifliği, sezgilerine açık olması, kendini mesleğine ve faydalı olmaya adamasından çok etkilendim…

Jung’u anlamak isteyenlere keyifli okumalar…



18 yorum:

  1. freud jung, adler, farklı ekoller, jung da biraz din var gibi :) ya bi film var, tehlikeli ilişki (david cronenberg), ilginçli, freud ve jung var, izleyebilirsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Deepcim din yer tutuyor ama sorguluyor da, çok ilginç:) evet izlemiştim, hatta ordaki kadından hastası olarak bahsediyor...:)

      Sil
  2. Bu tarz kitaplar genelde şimşek çaktırıyor beyinde inanılmaz bir farkındalık oluşturuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet kesinlikle dediğiniz gibi Esra Hanım ilham verici kitaplar:)

      Sil
  3. Jung hiç okumadım ama başlamak için iyi bir kitap görünüyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Kağıt Salıncak katılıyorum, umarım seversin sevgiler:)

      Sil
  4. Carl Jung fikirlerini çok severim:) Psikoloji bilimine ilgi duyduğum için bu isim hep ilgimi çekmiştir. Çok değerli fikirleri var. Dediğinize katılıyorum, herkesin ilgisini çekmez bu tarz kitaplar. Ben çok severim ve hemen listeye ekledim:)) Emeğinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım siz de seversiniz, çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  5. Hep okumak istediğim ama anlayamamaktan korktuğum icin elimin gitmediği bir yazar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevim Hanım anlarsınız ama yer yer sıkılabilirsiniz diye düşünüyorum:)

      Sil
  6. Jung'u hiç duymadım ama Freud ile yakınlığını ve aralarının bozulmasını daha yeni duyduk,Jungun rüyalara ve sezgilere önem vermesi,Freudn cinselliğie önem vermesnden daha önemli bence,sizin anlattıklarınızda bence haklsınız,ilginç bilgilermiş geçekten emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim Ertuğrul Bey, ben de Freud'den ziyade Jung'un fikirlerini ilginç buluyorum:)

      Sil
  7. Rüyalar ve sezgiler başka yazarlar için hafife alınmış olsa da bizim için, en azından benim için ilgi çekici konular:-) Daha önce inanın hiç duymadığım bir yazar ama kitabı ilgi çekici duruyor. Sağolun öneri için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle çok ilgi çekici, yazarın kendi hayatında da büyük yer tutuyor, ben teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  8. A Dangerous Method filminde Michael Fassbender'ın canlandırdığı bir karakter vardı. Acaba ondan mı bahsediyorsun diye araştırdım, evet oymuş. O filmde Freud ve Jung anlatılıyordu. İzlemediysen tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Şule'cim izlemiştim o filmi, kitapta o kadın hastasından da bahsediyor, çok teşekkür ederim tavsiyene, sevgiler:)

      Sil
  9. Gerçekten herkesin okuyabileceği bir kitap değil. Tavsiyen için teşekkürler...🖤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet doğru konuya meraklı olanlara, yorumun için çok teşekkür ederim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...