9 Haziran 2021 Çarşamba

Benjamin Anna’yı Seviyor - Peter Härtling



İlk okula gidiyordum, ailelerimiz bir kafede bizi beklerken arkadaşlarımla alışveriş merkezinin kitapçısına bakıyorduk. Ben her zamanki gibi "acaba bunları okuyabilecek yaşa ne zaman geleceğim?" diye iç geçirerek Stephen King romanlarına bakıyordum.
 O sırada bir arkadaşım bu kitabı (1991 Afa Yayınevi baskısını tabi:)) seçmiş, "hadi hepimiz bu kitabı alalım" dedi, aldık. Hemen bir akşamda okuyup bitirmiştim, kitabı çok sevmiş, çok etkilenmiştim. Hatta oturup Benjamin'in ağzından Anna'ya mektup yazmıştım.

Bu arada kitap fiyatlarının neden bu kadar yüksek olduğunu merak ediyorum gerçekten, KDV kaldırılalı çok oluyor ama bu, okura hiç yansıtılmadı, hele çocuk kitapları daha uygun fiyatlı olmalı diye düşünüyorum, 1979'da yazılmış, normal kitap kağıdına 
basılı, 109 sayfalık bu kitap indirimli 14 TL olmamalı mesela...

Peter Hartling, bol ödüllü bir Alman yazar. Kitabımız 2016 yılında 6. baskısını Günışığı Kitaplığı'ndan yapmış, çevirisini Necdet Neydim yapmış.


Hikayemiz Almanya'da geçiyor, Benjamin 9 yaşında bir ilkokul öğrencisidir, bir gün sınıfa Polonya'dan Anna isminde bir kız gelir, üstü başı sınıftakilerden farklı olduğundan herkes onu dışlar. Benjamin ise Anna'ya ilgi duyduğunu fark eder, böylece yeni bir arkadaşlık başlar.

Ben kitabı bu sefer sevemedim, 9 yaşındaki Benjamin asabi bir ergen tavrı sergiliyor, kendisinin yaşı 9 değil de 12-13 olarak verilmiş olsaydı anlayabilirdim ama davranışlar ve olaylar 12-13 yaşa uyacak şekilde. Kafamda bu bağdaştırmayı yapamadım. Benjamin'e de sinir olmaktan geri duramadım. Keyifli okumalar dilerim... 






 


10 yorum:

  1. o kadar etkilenmişsiniz ki, oturup Benjamin'in ağzından Anna'ya mektup yazmışsınız,aslında çocukluk anıları kadar güzel bir şey yok..🙂 evet gerçekten diğer kitap fiyatları da çok pahalı gibi..:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çocukken çok etkilenmiştim:) evet Ertuğrul Bey fiyatlar oldukça arttı maalesef.. teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  2. Kapak resmi güzel ama okuma izleğimin dışında görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Süleyman Bey kapak resmini ben de sevdim ama bu ara karşıma hep "ben ettim, siz etmeyin" dedirten kitaplar çıkıyor, gelecek haftayı bekleyiniz:))

      Sil
  3. Çocukken okunan kitapların tadı bambaşka. Ben de hatırladığım zaman yüzüme kocaman bir gülümseme yayılır:)) Kitabı duymamıştım, tatlı bir kitaba benziyor. Kitap fiyatları çok arttı evet ama çok kampanya yapmaya başladılar:)) Emeğinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, çocukken okuduğum kitapları -hatta bazen ders kitaplarını- bulmaya çalışıyorum bazen:)) zaten kampanyalar, internet satışı da olmasa ne yapardık:) teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  4. çocukluktaki düşünceni daha çok sevdim bana ne :) yeni bir kitap en azından kırk lira artıkın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet daha şeker gerçekten;)) sorma Deepcim maalesef..:)

      Sil
  5. cidden kitaplar pahalı. ben hem kendime hem dokuz yaşındaki ata'ma kitap alırken her seferinde bundan yakınıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Burcu’cum öyle... ikinci el de bu durumda iyi bir alternatif oluyor..:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...