12 Eylül 2022 Pazartesi

İnsan Olmak - Engin Geçtan

 


Bu kitabı, önerilerinden çokça faydalandığım, değerli blogger dostumuz Arakolpa'nın blogunda gördüm, kendisi övgüyle bahsedince ben de okumak istedim...

Engin Geçtan (1932-2018) İzmir doğumlu psikiyatri profesörü, New York ve Coulumbia Üniversitelerinde eğitim görmüş. Daha önce akademik kitaplar yazmış ancak takipçilerinin isteği ile bu defa, tıp çevresinden olmayan sade kişiler için bu kitabını kaleme almış. 1983 yılında yazdığı bu kitap, nisan 2022'de 24. baskısını yapmış.

Kitap 12 bölümden oluşuyor, yazar toplumdan başlayarak kişinin bireyleşme süreci, bu sürecin sekteye uğradığı mekanizmaları ve bunların sonuçlarını detaylıca, her konu başlığında o konuyla ilişkisi bağlamında ele almış; örneğin insanlardan korkmak, kaygı, yalnızlık, ortak yaşam ilişkisi vs... Özellikle bireyleşebilmek, bağımsız bir şekilde kendi olabilmek kitabın ana konusu. Bu arada nevrotiklikten bahsediliyor ve herkesin yaşamın çeşitli safhalarında az veya çok nevrotik olduğundan bahsediliyor. Son bölüm "kendini yaşamak" ise doyumlu olmak, gerçekten yaşama katılabilmek için dikkat edilmesi gerekenler üzerine ...

Çok katılmadığım bazı yerler olsa da beni çok düşündüren bir kitap oldu, insanın kendini değerlendirebilmesi için çok yararlı buldum. Herkesin okumasını tavsiye edebileceğim bir kitap, keyifli okumalar dilerim...

"Kullandığımız kaçınma mekanizmaları nedeniyle, insanın kendi bozuk davranışlarınıın nasıl işlediğini anında yakalayabilmesi tek başına gerçekleştirilmesi oldukça güç bir olaydır. Ancak böyle bir davranışımızı aradan bir süre geçtikten sonra yakalayabildiğimizde de bunun üzerini kaçınma mekanizmalarıyla örtmemeyi başabilir ve benzer durumları dikkatle izleyebilirsek, bir süre sonra olayı anında yakalayabilme olasılığı da artar. Bu, giderek o davranışı yapmak üzereyken kendimizi yakalama duyarlılığının gelişmesine neden olur ve söz konusu kaçınma tepkisinin ortadan kaldırılması gerçekleştirilebilir."

"Yaşamak, kendisi olabilmeyi ve yaşama etkin bir biçimde katılabilmeyi tanımlar; bu, insanın kendi sorumluluğunu, bir başka deyişle hayatına anlam katma sorumluluğunu içerir."

"İnsan kendini yaşadığında içerik yerine süreç vardır." (anda olmak)


16 yorum:

  1. Kitap ilgimi çekti, faydalı bilgiler içeriyor gibi. Fırsat olursa alıp okumak isterim Erencim, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni bayağı düşündüren bir kitap oldu Duygu'cum, yorumuna teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. okudum severim bu tür kitapların hepsini okurum :) insan insana var cüceloğlu o da çok iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap tam bir klasik galiba:) Cüceloğlu da çok iyi evet, teşekkür ederim Deepcim:)

      Sil
  3. Birey olmak dedin ya beni yakaladın:) Bu toprakların ana sorunu bu bence. Okullarda önce bu ve sonra da diğer bireylere saygı öğretilmeli, carpim tablosu değil. Sonra da aklı kullanmayi tabii:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Engin Geçtan'ın teşhisi de böyle sanırım Narda'cım, çok haklısın, bence de en çok ihtiyaç bu eğitim sisteminde, teşekkür ederim yorumuna sevgiler :)

      Sil
  4. Aman efendim fakirden bahsetmişsiniz, varolunuz:) Benim de katılmadığım yerler var ama düşündürdüğü doğru. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, sayenizde birçok güzel kitapla tanıştım, tekrar teşekkür ederim:) keyifli okumalar:)

      Sil
  5. bir kitabını okumuştum, bu kitabını da merak ediyorum Erencim:)
    psikolojik kitaplar faydalı oluyor..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Bahar'cım bu kitabı da klasikleşmiş, bana faydalı oldu, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  6. Bu tip kitapları pek okuyamıyorum ama Engin Genctan'in bir romanını okuyup sevmiştim. Bireysellikle ilgili yukarıdaki yorumlara katılıyorum. Elinize sağlık Eren Hanım sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi siz söyleyince romanlarını da merak ettim:) Yazarın bireysellikle ilgili tespitleri çok doğru gerçekten. Çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  7. Eren sende görüp okumak istiyorum dediğim Gel Hayattan Konuşalım kitabını kardeşim doğum günümde hediye etti. Ben de hemen okudum. Engin Geçtan'ın adı o kitapta sık sık geçiyor. Bu kitabı da listeme ekliyorum. Zaten yıllardır duyduğum bir kitap. Mutlaka okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ne güzel bir tesadüf olmuş Şule'cim:) bu kitabı da seveceğini tahmin ediyorum, keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

      Sil
  8. Yaşamdan kesitler, teşekkürler eren böyle kitapları seviyorum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim, keyifli okumalar:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...