9 Mayıs 2023 Salı

Öz Şefkatli Farkındalık Uygulama Rehberi - Christopher Germer, Kristin Neff

 


Diyojen Yayınları'ndan 2020'de çıkan kitabımız 285 sayfa, çevirisini Feray Tarımtay Altun yapmış. Aynı isimli kitabın uygulama rehberi, bahsi geçen kitabı okumadım, direkt uygulama rehberini okumanın daha pratik olacağını düşündüm. Gerçekten de isabetli bir karar vermişim çünkü uygulama rehberinde de konu oldukça açıklanıyor.

Kitap 24 bölümden oluşuyor, bazı bölümler şöyle; öz şefkat, farkındalık, zorlu duygular, ilişkilerde öz şefkat, iyiye kucak açmak, kendini takdir. Çoğumuz öz şefkati yani kendine şefkatle yaklaşmayı zayıflıkla, disiplinsizlikle bağdaştırırız. Ama öz şefkat bu değil, kendine acıma değil. Örneğin kendimize kızdığımız bir durum bir arkadaşımızın başına gelse, güzel sözlerle onu avutur, o kötü durumda bile iyi yaptığı şeyleri vurgularız, işte kendimize de neden böyle davranmayalım? Araştırmalar kendilerine öz şefkatle davranan kişilerin zorlukların üstesinden daha kolay geldiğini ortaya koymuş. Bu kitapta da bunun için uygulamalar, meditasyonlar, üzerinde düşünülecek sorular var. Ben kitabı çok sevdim, sadece öz şefkat değil, farkındalık ve mutluluk üzerine de bölümler vardı. Örneğin, beynimiz olumsuza odaklı olduğundan tadını çıkarmak (keyif aldığımız aktiviteleri farkında olarak yapmakla hazzı arttırma) ve minnettarlık (her gün minnet duyduğumuz 5 büyük 5 küçük şeyi saymak) gibi yöntemlerle mutluluğumuzu arttırmak, olumluya odaklanmak mümkün... Tavsiye edebileceğim bir kitap, keyifli okumalar dilerim:)


8 yorum:

  1. Bana uygun görünmüyor ama olumluya odaklanmak fikrini tuttum. Elinize sağlık Eren Hanım, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen kendi kendimizin üstüne çok geliyoruz sanki:) çok teşekkür ederim ;Gül Hanım sevgiler:)

      Sil
  2. pekiii sevdiğim konular, okuyabiliriim :)

    YanıtlaSil
  3. Bu tarz kitapları seviyorum, not aldım, bakacağım mutlaka:))) Böyle kitapların farkındalığı çok artırdığını düşünüyorum:))) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sevdim, dikkat etmeye çalışıyorum daha şefkatli davranmaya çalışıyorum kendime:)) çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  4. bu tarz kitaplar iyi geliyor, severiz:) teşekkürler güzel arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de iyi geliyor Bahar'cım, çok teşekkür ederim yorumuna sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...