6 Ekim 2012 Cumartesi

04:00 - Hikmet Hükümenoğlu

04:00, Hikmet Hükümenoğlu'nun dördüncü romanı. Bu kitabı Hikmet Hükümenoğlu'nun sitesinde düzenlemiş olduğu bir bulmacaya doğru cevap vererek, imzalı edinme ayrıcalığını yakaladım. Kitap çok yeni, sanıyorum iki hafta önce çıktı piyasaya. Hemen öncesinde yazarın çok farklı bir tarzda olan ikinci kitabı Küçük Yalanlar Kitabı'nı okumuştum.

Yazarın bu kitabının hemen hemen günümüzde ama distopik bir dünyada geçtiğini söyleyebiliriz. Distopik tanımında baskıcı bir rejimin varlığından bahsediliyor ama kısaca kötü bir dünya diyelim. Bu dünyada asit yağmurları yağmakta, İstanbul yıkıntıların üzerinde yükselen ucube bir şehir olmuş. Giray yaşadığı korkunç bir olaydan sonra hayatı "hayatta kalmak" düzeyinde yaşayan, yalnız bir adamdır. Bir gün, cinayet masasında komiser olan eski eşi Defne, bir kayıp çocuk vakasında Giray'dan yardım ister. Ancak istediği özel bir yardımdır, çünkü Giray bazen eşyalara dokunarak bazı olmuş olayları görebilme yeteneğine sahiptir. İstemese de bu kayıp çocuk vakasına dahil olur, bu olay onun kişisel meselelerini de gündeme getirir. Bir tarafta masum küçük bir çocuğu kurtarma telaşı, bir tarafta Giray'ın umutsuz hayatı, diğer tarafta kaotik şehrin akıl almaz olayları size sayfaları hızla çevirtecek.

Bu kitaptan Haruki Murakami tadı aldım, zaten Hikmet Hükümenoğlu'nun da sevdiği aynı zamanda kitabında göndermeler yaptığı bir yazar kendisi. -Kitabın kahramanlarından Kiraz, "Sahilde Kafka"yı okuyor-. Rüyalı kısımda da biraz Stephen King tadı aldım - ki kendisi çok sevdiğim bir yazardır ve kitapları kahramanımız Giray'ın eski evindeki kitaplığını süslemektedir:) . .

Hikmet Hükümenoğlu, 04:00 için bir de şarkı listesi hazırlamış, -kendisinin sitesinden şarkı listesini bulabilir ve şarkıları dinleyebilirsiniz, şarkı listesi için tıklayınız-, kitap boyunca ismi geçen şarkılar var listede, kitabın son iki bölümünü evde okuyabildiğim için kahramanımızla eşzamanlı olarak dinleyebildim son bir kaç şarkıyı:) Bence müzik, kahramanın hislerini bize en kısa yoldan anlatacak bir araç, bu açıdan şarkı listesi çok güzel bir fikir. .

Bir de, daha önce de bahsetmiştim, Hikmet Hükümenoğlu'nun önceki kitaplarında da yer verdiği o gizemli mekan var; iki apartman arasındaki daracık geçitten geçilerek çıkılan o tuhaf meydandaki sahaf, bu kitapta da var. Bu da okurlara küçük bir sürpriz gibi oluyor, benim çok hoşuma gidiyor, yazarın imzası gibi:)

04:00 gerçekten beğendiğim bir roman oldu. Bir takım doğa üstü öğeleri içermesi ve bazı kitaplarda olduğu gibi, bütün roman boyunca bunları kullanıp da sonra kitabın sonunda herşeyin "gerçek" açıklamasını yapmamış olmasından dolayı daha da sevdim kitabı. Kahramanı Giray'ı yakından tanıdım ve sempati duydum, genellikle bir kitabın konusu ne kadar ilginç olursa olsun kahramanlarından en azından birine sempati duymadığımda o kitabı da çok sevemiyorum. Kısacası 04:00 herkese tavsiye edeceğim bir roman, bu kitap henüz yeni çıktığından Hikmet Hükümenoğlu'nun bir sonraki kitabı çıkana kadar bir süre beklemem gerekeceği için üzülüyorum:)).

Hikmet Hükümenoğlu'nun diğer kitapları hakkındaki yazılarım;

Kar Kuyusu

47 Numaralı Kamara

Küçük Yalanlar Kitabı

Resim: http://media.giantbomb.com/uploads/11/119398/1670959-machinarium__screenshot__super.jpg


14 yorum:

  1. hiç okumadığım yazar, seninle tanışmış oldum, fuardan edineceğim bir kitabını inş

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Kitap eylemcisi, beğeneceğine inanıyorum, sen de benim gibi yazarın diğer kitaplarının peşine düşebilirsin sonrasında, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Kitap kurdu dostuma tatlı bir ödülüm var:)

    YanıtlaSil
  4. Esracım, beni ödüle layık gördüğün için çok teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Güzel yorumlarınız için yine çok teşekkür ederim. En hızlı ve en sadık okurlarımdan birsiniz, size yetişemiyorum artık :) Daha da güzeli, en dikkatli okurlarımdan birisiniz, o yüzden yazılarınızı okumaktan ayrı bir keyif alıyorum. Şahane romanlarla dolu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hikmet Bey övgüleriniz beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim. Ben de size şahane romanlarla dolu günler dilerim:)

      Sil
  6. favori listeme ekledim.. Bakalım kaç sene sonra sıra gelecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule aynı sorunu ben de yaşıyorum, en az 6 ay kitap almamam lazım elimdeki stokla ama dayanabileceğimi sanmıyorum:))

      Sil
  7. Hükümenoğlu dikkatimi ilk önce R. Bolano hakkındaki yazısı ile çekti. Sonra 47 Numaralı Kamara'yı edindim. Büyük incelik göstererek sitesindeki duyurulu bulmacadan sonra imzalı kitabını bana da imzalayarak gönderdi. Bir solukta okunan, keyifli bir okuma deneyimi. Murakami severler kesinlikle kaçırmamalı. Yaratığı dünyanın içine çekiyor ve bitirmeden rahat bırakmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Vladimir, senin de Bolano sevdiğini hatta 2666'dan çok etkilendiğini okumuştum:) 04:00'ü ben de bir solukta okudum ve çok beğendim, dediğin gibi özellikle Murakami severlerin çok beğenceği bir kitap, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  8. Selam, bana da bu kitabi eksik olmasin bir arkadasim yollamis (Paris'deyim), cok cok begendim, pek Turkiye'de alisik olmadigimiz bir tarz ve beni cok icine aldi. Biraz google.fr yaparken karsima cikti bu blog. Cok katildim yaziya. Tesekkurler Sayin Eren ve Sayin Hikmet.

    Jan Mişel Jar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yazimi ve bloğunu begenmenize sevindim, 04:00 benim de farklı tarzıyla cok beğendiğim bir roman oldu, yorumunuz icin tesekkurler:)

      Sil
  9. kitabı az önce bitirdim internetteki yorumlarına bakayım dedim burası denk geldi.. bende kitap hakkında bir kaç laf edeyim... kitabı öylesine aldım ve disütopik yaklaşımınıza katılıyorum. kitabı okurken george orwellin 1984ü aklıma geldi her nedense... belki alakalı değil ama ne bileyim öyle düşündüm. ayrıca roman örgüsü olarak orhan pamukun kar kitabına benzettim ama şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim sizi içine çeken ve sürükleyici bir kitap...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız şehrin karanlık tarafı 1984'ü çağrıştırıyor, gerçekten benim de bir solukta okuduğum insanı içine çeken bir kitap, yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...