12 Ekim 2020 Pazartesi

Seyir - Piraye

Seyir eden misin, seyreden mi bu alemde?

Yeni keşfettiğim Burcu'nun blogunda karşılaştım Seyir ile... Burcu kitabı şöyle anlatmış... Onun anlatımından çok etkilenince hemen aldım ben de kitabı...

Mona Kitap'tan 2019'da çıkan roman 348 sayfa. Piraye Erdoğan 1966 doğumlu, aslen işletme mezunu ve daha çok reklam sektöründe çalışmış. Ancak insan zihni, düşünce sistemleri gibi pek çok eğitime katılıp, bilgilerini nefes çalışmalarıyla birleştirip kendi dönüşümünü yaşamış. Sonrasında da oluşturduğu "özgür zihin, özgür nefes" programıyla eğitimler vermeye başlamış.

Kahramanımız Mina 35 yaşında, iyi bir işi olan, gayet donanımlı bir kadındır ama ciddi güvensizlikleri onu yanlış ilişkilere sürükler. Sonunda kaçınılmaz olarak dibe vurur ve şans onu, dönüşümünü başlatacak olan Ma ile karşılaştırır.

Kitabı henüz bitirmedim aslında, daha 150 sayfam var ama fikirler beni çok heyecanlandırdı. Hani hep duyuyoruz anda kalmak, farkındalık vs... Çoğu kişi bu farkındalık (mindfullness) konusunun şişirilmiş olduğunu düşünüyor aslında, hatta geçenlerde depresyonlu hastalarda yapılan bir araştırma, mindfullness egzersizlerinin hastaların çok çok az bir kısmında iyi hissetme sağlayabildiğini okumuştum... Doğrusu anda olmanın biraz abartıldığını da düşünmedim değil, tamam zihnin sürekli konuşmasını, endişe yaratmasını, ya geçmişte ya gelecekte takılıp kalmasını engelliyor... Ama neden?

Dünyayı ilk tanımaya başladığımızda acıdan kaçınmak için deneyimleri etiketliyoruz ve sonunda bu yalan yanlış kısıtlı etiketlemeler prangalarımız haline geliyor, bunlar harici birşey yaşayamamaya başlıyoruz; olasılıklar sınırsızken biz kendi yarattığımız bir hikayeye sıkışıp kalıyoruz. Zihin bize hep aynı şeyleri, aynı düşünceleri, aynı yaşantııları dayatıp duruyor. Bu ilüzyondan çıkmayalım diye hep kendi kalıplarını sunuyor önümüze. Oysa anda kalabilirsek, yani aktif olursak, seçimi biz yapabiliriz; sonsuz olasılıklar içinden ne olacağını biz seçebiliriz; sadece seyircisi olduğumuz filmden çıkıp gerçekten yaşayabiliriz...

İşte kitabın özü bu bana göre... Bunun üzerinden daha farklı fikirler de geliştirilebilir. Gördüğünüz gibi ben kitabı çok beğendim ve çok etkilendim. Hep okuduğumuz ama gerçek hayatla örtüştüremediğimiz fikileri çok güzel açıklamış yazar. Kesinlikle tavsiye ederim, Burcu'ya da bu kitapla tanıştırdığı için tekrar teşekkür ederim..:)


24 yorum:

  1. Güzel bir kitapmış. Merak ettim doğrusu.Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka tavsiye ederim, keyifli okumalar..:)

      Sil
  2. practical magic önerin üzerinde izlendi. çok teşekkür ederim, cidden o iki kız kardeş beni geçmişe götürdü :) muzip hissettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa süper Burcu'cum beğenmene çok sevindim:)

      Sil
  3. Burcu Hanım'ın blogunda da görünce sormuştum kişisel gelişim mi diye roman olduğunu yazmıştı. Sizin anlatımınızdan da kişisel gelişim gibi geldi:)) takıldım ben buna. Elinize sağlık Eren Hanım, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel gelişim diyebiliriz ama çok güzel, özet halinde ve açıklamalarıyla verilmiş Gül Hanım, rastlarsanız bir şans verin derim, sevgiler:)

      Sil
  4. İlk birkaç cümlede dedim ki, onlarca benzerlerinden gerçekten farklı bir kitap mı acaba? Son cümlene göre farklıymış:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Narda'cım mutlaka tavsiye ederim, seveceğini düşünüyorum:)

      Sil
  5. Kitabı okumadım ama kitabla ilgili "değersizlik illetine yakalanan kadınların hikayesi" şeklinde yorumlar vardı sosyal medyada..Okunması gereken bir kitap..Tanıtım için emeğinize sağlık..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen Eruğrul Bey çok doğru ama sadece değersizlik hisseden kadınlara değil herkese hitap eden bir kitap, çok teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  6. burcu odacı yazmıştı de miiiii ben de not almıştım sen okumuşsun hoş da anlatmışsın :) ay o da eski ponçiklerden zaten :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Deepcim senin seveceğin bir kitap, teşekkür ederim yorumuna:)

      Sil
  7. çok duyuyorum bu kitabı ama okumadım , ilk fırsatta okuyacağım galiba .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim yorumuna Dilek'cim, kitap çok güzeldi, seveceğini tahmin ediyorum, sevgiler:)

      Sil
  8. Kişisel geliişim kitaplarını çok severim tesadüfen çağla şikelin videosuna tıkladım ve bu kitabı okumuş kitaptan kendini nasıl geliştirdiğini anlatmış benimde dikkatimi çekti ve merak ediyorum en kısa zamanda okumaya başlayacağım 😊🌺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tavsiye ediyorum bu kitabı, umarım size de faydalı olur, çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  9. Merak ettiğim bir kitap okuyabileceğim bir uygulama onerebilir misiniz.

    YanıtlaSil
  10. Meraba eren hanım aslında anlatacak çok şey var ama... Kitap yalnızca kadın erkek arasındaki kadının nasıl kendini değerli görmesini anlatmıyor değil mi.. Çünkü sosyal hayatta ve hatta aile hayatında da değer görmek ve değerli hissedip karşı tarafa bunu hissettirmek gerek... İyi bir kitap okur olarak kişisel gelişim kitaplarına mesafeliyimdir aslında... Cevabınız benim için önemlidir ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba, değerliliği daha çok kadın erkek ilişkisine dayanarak anlatmış diyebilirim ama sadece buna odaklanmıyor, kitabı kişisel gelişim değil de psikoloji başlığı altında da değerlendirebiliriz, okumanızı gerçekten tavsiye ederim, sevgiler...

      Sil
  11. Merhaba,çok güzel bir kitaba benziyor. Ben internetde izlediğim kitab tavsiyesinden geldim. Anda kalmak için yardımcı olacağını bildirdi. Ama kitabın ne pdf-ni bula biliyorum, ne de her hangi bir uygulamdan okuya biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel bir kitap gerçekten, ben internetten satın almıştım, pdf'ine rastlamadım ben de maalesef:(

      Sil
  12. Kişisel gelişim kitapları okumuyorum (prensibim batsın:) ama bu roman formundaysa, sizi de etkilediğine göre şu aralar kurgudan başka birşey okumayacağım dememe karşın alıp okuyacağım. Sağolun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türü sevmeyen biri olarak yorumunuzu merak ediyorum:) Piraye'nin Instagram paylaşımları size fikir verebilir, delphinpiraye... çok teşekkür ederim yorumunuza, keyifli okumalar:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...