14 Nisan 2021 Çarşamba

Veba Geceleri - Orhan Pamuk

 


Orhan Pamuk en son 2016'da Kırmızı Saçlı Kadın'ı çıkarmıştı, dolayısıyla uzun süredir yazardan yeni kitap bekliyorduk. Veba Geceleri'ni de, yazarın tüm kitaplarını bayıla bayıla okuyan biri olarak, çıkar çıkmaz aldım. 537 sayfalık roman Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkmış, şahane kapak resmi yazarın kendisine ait.

Camus'un Veba romanından o kadar etkilenmiştim ki bitirememiştim, kitabın isminden o tarz bir beklentiye girmiş olduğumu peşinen bildireyim. Kitap Girit ve Rodos Adaları yakınında bulunan, Osmanlı'nın 29. vilayeti (hayali) Minger Adası'nda geçiyor. Padişah Abdülhamit, ağabeyi V. Murat'ın 3. kızı Pakize Sultan'ı (kurmaca bir kişidir) Doktor Nuri ile evlendirir. Minger Adası'nda veba hastalığı baş gösterince önce bu konuda uzman Bonkowski Paşa adaya gönderilir ancak paşa öldürülünce, hem salgını durdurmak hem cinayeti çözmek üzere bu sefer Doktor Nuri ve Pakize Sultan gelir Minger'e.

Bu arada Vali Sami Paşa, Doktor Nuri'nin muhafızı Kolağası Kamil, Şeyh Hamdullah romanın diğer önemli kişileridir.

İlk 300 sayfayı keyifle okudum, bu kısımlarda daha çok vebanın adada yayılışı anlatılmıştı. Bu kısımlarda, şimdi bizim de yaşadığımıza benzer pandemi süreci ilginçti gerçekten. Ama sonra olayların bürokratik, diplomatik ve siyasi yanı ağır bastı, yer yer siyasi bir parodiye dönüştü. Ve kitap bir Minger Destanı oluverdi birden. Böyle kurmaca tarih diye bir tür varsa, bu kitap türün başyapıtıdır. Gerçi tamamen kurmaca değil tabi kitap, o dönemki Osmanlı ve dünya tarihi, yaşam, kurumların işleyişi vs. müthiş bir araştırmanın eseri. Hatta Osmanlı hanedanı torunlarının yaşam tarzı bile kitabın son bölümünde yer alıyor.

Sonuç olarak 2016-2021 yılları arasında yazılmış bu müthiş kitap maalesef bana hitap etmedi. Keyifli okumalar dilerim...

Bu da meraklısına gelsin; https://www.milliyet.com.tr/kultur-sanat/veba-geceleri-icin-pamuktan-ozel-cizim-6250180


18 yorum:

  1. Bem yazara bir süre küsüm zaman geçsin belki okurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yazarın bu yeni türünü sevecek misiniz bakalım Sevim Hanım:)

      Sil
  2. Orhan Pamuk kitaplarından en sevdiğim Kar; çok severek okumuştum ve etkilenmiştim. Veba Geceleri'ni çok merak ediyorum ve almak istiyorum. Konusu hakkında daha net bir fikrim oldu yazınız sayesinde:)) Emeğinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kar'ı sevdiyseniz bunu da sevebilirsiniz çünkü burda da şeyhler ve siyaset var ama aşk pek yer tutmuyor bu romanda diyebilirim, teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  3. Valla hiç elim gitmiyor..Pamuk'un tarzını sevemedim gitti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman Veba Geceleri'ni hiç tavsiye etmem:)

      Sil
  4. Aşağıdaki üçlemede, Pamuk için yazılanları görüp de işin aslını astarını araştırınca, kendisinin kitaplarına biraz şüphe ile yaklaşıyorum. Hele ki Migros'ta yazarkasanın yanında eşantiyon gofretlerle satıldığını gördüğümde:) Ha okumadığım oldu mu yazdıklarından? Olmadı. Herhalde bu bir ilk olacak. Bu arada kitapta Atatürk hakkında birtakım göndermeler olduğu tartışması yapıldı (kargaları kovalayan bir kahraman vasıtasıyla). Siz katılır mısınız bu eleştirilere?
    https://arakolpa.blogspot.com/2021/04/edebiyatla-ahmaklastrma-felsefeyle.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Pamuk'un pazarlamasının çok yanlış olduğunu düşünüyorum, örneğin bu kitabının arka kapağında "yaşayan en büyük yazar" diye yazıyor, buna veya süpermarkette satılmaya ihtiyacı yok bence:) Bence siz bu kitabı sevebilirsiniz, siyasi-tarihi tarzı belki benim beklentime uymamış olabilir... Çok ilginç, karga kovalamayı hatırlıyorum ama bende hiç öyle Atatürk'ü çağrıştırmadı, eleştirilere katılmıyorum yani... Üçleme yazınızı da okumuştum, çok ilginç o da:)

      Sil
  5. Hımm genel olarak çok memnun etmedi okuru bu kitabı sanırım yazarın, ben elime tesadüfen geçerse okurum tabii ama bilhassa almam herhalde. O zaman keyifli okumalar olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Eylem'cim maalesef öyle oldu halbuki çok emekli bir kitap, çok teşekkür ederim yorumuna:)

      Sil
  6. pamuk romanlarının havasına giremiyorum ben dee, cevdet bey dışında, kurgu dışı kitaplarını, yazılarını seviyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cevdet bey ve oğulları hem de ilk romanı Deepcim, normal yazıları da çok güzel evet:)

      Sil
  7. Orhan pamuk hiç okumadım şimdiye kadar..Bu kitap da corona zamanında iyi okunur herhalde..Demek ki herşeyin bir sırası var,sıra geldiğinde artık onun şanslı zamanı olur.Elinize sağlık,iyi bir tanıtımdı..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet Ertuğrul Bey bizim şimdi tartıştığımız konular var kitapta, çok teşekkür edeerim yorumunuza:)

      Sil
  8. Bu kitapla ilgili okuduğum ikinci yorum bu. Diğer arkadaş da beğenmemişti. Beş seneden sonra kitap çıkarınca insanlarda beklenti artıyor tabii.

    Kapağın yazarın çizimi olduğunu bilmiyordum. Bence çok başarılı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın Şule'cim beklenti yüksekti, kapağa bayıldım ben de, çok teşekkür ederim yorumuna:)

      Sil
  9. orhan cotton, terry cotton, detektif ismi olur valla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. karakter ismi zannettim, kumaş türüymüş:)) evet güzel isim:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...