11 Mayıs 2021 Salı
Kaygısız Beyin - Catherine Pittman, Elizabeth Karle
"Kaygısız" deyince hemen aklıma "azıcık aşım, kaygısız başım" deyişi geliyor ama o iş o kadar kolay değil bu devirde maalesef. Ekonomik kaygılar, hele şu günlerde sağlıkla ilgili kaygılar yaşamayan var mı? İşte ben de kitapyurdu'nda bu kitabı görür görmez attım sepete. "Beyninizi dönüştürerek kaygı, panik ve endişeden kurtulmanın yolları"; ismi ve alt başlığı öyle iddialı ki okur okumaz bir daha hiç kaygılanmayacağım sandım...
Salt Okur'dan Nisan 2020'de çıkmış 204 sayfalık kitabı Ahmet Kar çevirmiş. Kitap 3 bölümden oluşuyor; ilki kaygılı beynin yapısını anlamak. Bu bölümde kaygının amigdala kaynaklı (panik, travma ve fobi temelli kaygı) veya korteks kaynaklı (düşünce, hayal vs temelli kaygı) mı olduğunu ayırt etmekten bahsediyor çünkü bu iki türe farklı yaklaşmak gerekiyor. İki ve üçüncü bölüm de sırasıyla amigdala ve korteks kaynaklı kaygıları nasıl tespit edip, bunlarla baş edebilmek için neler yapmamız gerektiğini anlatıyor.
Benim başta belirttiğim kaygılar korteks kaynaklı kaygılarmış, sebepleri hemen her psikoloji kitabında görebileceğiniz olumsuz düşünce kalıpları (felaketçilik, aşırı genelleme vs vs.) veya uykusuzluk ve benzeri fiziksel olumsuzluklar olabiliyor. Temelde kaygının bir gerçek /kehanet/ doğru olmadığı, sadece aklımızdan geçen milyon tane rastgele düşünceden biri olduğunu bilmek ve tüm diğer düşüncelerimiz gibi onunla mücadele etmeden, zihnimizden geçip gitmesine izin vermek esas olan... Kitapta bilinçli farkındalık gibi daha detaylı yöntemler ve rahatlama tekniklerinden bahsediliyor.
Kitapta aslında yeni bir fikir yok, zaten amigdala kaynaklı kaygı üzerinde daha çok durmuş, derli toplu sistematik bir anlatım var ama daha kısa olabilirdi; belki iki yazarlı olmasından dolayı biraz tekrarlar var gibi geldi bana. Yine de okunabilir, keyifli okumalar ve iyi bayramlar şimdiden..:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bizimkiler hep kuruntu, fazla düşünmekten yani:)
YanıtlaSilİyi bayramlar.
çok doğru diyorsun Narda'cım:) iyi bayramlar:)
SilSansırım korteks kaynaklı kaygı herkes de var. Kaygı/kaygılanmak, bazen insanın hayal dünyasındaki boş hayalleri gösterebildiği gibi bazen de gerçekleri de gösterebilir..İnsanın ve toplumların kaygısını kullanarak, bazı gerçekleri halüsünasyonmış (örneğin komploymuş) gibi gösteren kişiler de olabiliyor..Örneğin covid-19'un sahte bir salgın olmasına rağmen, sanki bunu gerçekmiş gibi "Uuuuu çok büyük bir salgın, amanin dikkatli olun, aşi olun!" 🙂 diye etrafa korku salınması gibi.. Neyse bu kitabı alıp-okumak lazım,güzel anlatmışsınız,emeğinize sağlık..😊
YanıtlaSilçok haklısınız Ertuğrul Bey, Erkan Trükten'in kitabında salgınla iilgili olmasa da bu konu da vardı, çok ilginç gerçekten... çok teşekkür ederim yorumunuza, iyi bayramlar:)
Silhımss severim böyle kitapları, insanları anlayıp anlayış göstermek için iyi oluyol :) iyi payramlar :)
YanıtlaSilaynen Deepcim özellikle fobiler üzerinde durmuş mesela..iyi bayramlar:)
SilTanıtım için çok teşekkür ederim, En güzel bayram mesajları başlıklı yazıma yapmış olduğunuz yorumdan dolayı çok teşekkür ederim İyi bayramlar.
YanıtlaSilben teşekkür ederim yorumunuza, iyi bayramlar:)
Silİyi bayramlar Erencim. Umarım seneye daha özgür bir bayram kutlayabiliriz.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim Şule'cim, geç de olsa iyi bayramlar:)
SilBu tarz kitapların çok faydalı olduğunu düşünüyorum ve severim okumayı. Kaleminize sağlık:))
YanıtlaSiltavsiye ederim, çok teşekkür ederim güzel yorumunuza, sevgiler:)
Sil