27 Temmuz 2021 Salı

Coco Chanel - Zeynep Tütüncü Güngör


Chanel moda deyince herhalde akla gelen ilk isim, sanıyorum hiçbir marka bir stille bu kadar özdeşleşmemiştir. Gabriel -Coco- Chanel'in hayatı da markanın kendisi kadar ilgi çekici. İlk olarak kendisini Audrey Tautou'nun canlandırdığı 2009 yapımı Coco, Chanel'den Önce (imdb:6,7) filmi izlemiş ve çok etkilenmiştim.

Sonra tesadüfen bu kitapla karşılaştım. Destek Yayınları, Biyografi serisinden 3. baskısını Mart 2021'de yapmış kitabımız 120 sayfa. Kitapta tahmin edeceğiniz üzere Coco Chanel'in hayatı anlatılıyor, oldukça ilginç, dram ve azim dolu. Beni en çok etkileyen yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen asla yılmaması, hayata ve işine duyduğu aşk, 15 yıl ara verdikten sonra 70 yaşında işine geri dönmesi ve 87 yaşında hayatını kaybettiği güne kadar çalışması... Ayrıca, 1930'da Atatürk'ün isteği ile  TSK üst düzey subay üniformaları Chanel'e tasarlattırılmış (1980 yılına kadar kullanılmış).

Chanel, moda dünyasının diktatörü olarak anılıyor, ama bir efsane yaratmak kolay değil tabi, Forbes en değerli markalar sıralamasında 52. sırada (Moda dünyasına bakarsak YSL 9, Gucci 30, Hermes 32, Zara 42. sıradaymış...).

Kitap oldukça özet ama sevdim, 2 saatte okuyabilirsiniz, keyifli okumalar:)

Kapanışı da sevgili Chanel'i, ikonik döpyesini taşıdığı zarif fotoğrafı ile yapalım... (İnsanın evde bile döpiyes giyesi geliyor...)



Resim: https://www.mycasualstyle.com/chanel-2-55-bag/

 


16 yorum:

  1. hımms iyimiş o zamansa okurum bunu tabii :) atatürk yapar tabii zevk sahibi ne de olsaaa :) moda deyince amaaa cruella adlı filmi kaçırmaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atatürk aynı zamanda çok ileri görüşlüymüş, şıklığı ve zarafeti ise efsane... Cruella not edildi Deepcim teşekkürler:)

      Sil
  2. Severim bu tarz kitapları teşekkürler Erencim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben teşekkür ederim yorumuna Bahar'cım keyifli okumalar:)

      Sil
  3. Atatürkle ilgili bilgi dikkat çekici,Atatürk yeniliğe ayak uyduran bir liderdi,ordunun da o dönemin modern ordularıyla aynı giyim ve yaşam tarzlarına sahip olmasını istemiş ki üst düzey askelerin üniformlarını batı tazrı üniformalarla aynı olmasını istemiş demek ki..Kitap okunması gerken bir kitap Eren hanım,emeğinize sağlık tanıtım için.. "Moda geçer Stil kalır" 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ertuğrul Bey muhteşem bir lider Atatürk askeri dehasının yanı sıra şıklığa ve zarafete verdiği değer hayranlık uyandırıcı, yorumunuza çok teşekkür ederim, kitap da güzel gerçekten:)

      Sil
  4. Bizden bir yazarın Chanel'i anlatmasını ilginç buldum:) Bir de Chanel deyince aklıma hep Jackie Kennedy geliyor. Elinize sağlık Eren Hanım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ismarlama bir kitap gibi geldi bana Gül Hanım, biyografi serisi çünkü... Jackie Kennedy ve Chanel döpiyesleri evet:) çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  5. Karadayı dizisinde Bergüzar Korel sürekli döpiyes giyerdi. O tarzına bayılırdım ama günümüzde rahatlığa o kadar alıştık ki ayda yılda bir giymek bile çok zor geliyor :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısın Şule'cim farklı bir dünyada yaşıyoruz artık, teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  6. Bu kitap geçen seneden beri alınacaklar listemde, çok merak ediyorum:))) Yazınızdan sonra almayı biraz hızlandıracağım sanırım:))) Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım siz de seversiniz o zaman, keyifli okumalar, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  7. filmini de izlememiştim, aslında genel olarak modaya ilgisiz olmamla alakalı ama anlattığın taraftan yani biyografik olarak baktığında neden olmasın diyor insan, izlenir ya da okunur yani. Azim konusu benim için kapanmıştır ama 60 yaşımda bir atılım daha yapar mıyım bilemedim .:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok ilginç bir hayatı varmış Eylem'cim başka bir kitap daha aldım hatta:) çok tebrik ederim seni, hayranlıkla takip ediyorum, yaparsın sen :)

      Sil
  8. hımms iyimiş o zamansa okurum bunu tabii

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...