8 Kasım 2021 Pazartesi

Akıl ve Tutku - Jane Austen

 

1775-1817 yıllarında yaşamış ünlü İngiliz romancının toplam 6 romanı var, bununla birlikte hepsini okumuş oldum. Yalnız İkna'yı yarım bıraktığımı itiraf edeyim, yazarın belki de olgunluk eseri olduğundan çok çetrefilli cümleler vardı diye aklımda kalmış...

Orijinal adı Sense and Sensebility olan ve 1811'de basılmış eser dilimize Kül ve Ateş, Aşk ve Mantık gibi farklı isimlerle de çevrilmiş.  Benim okuduğum versiyonu Olimpos Yayınları,  Dünya Aşk Klasikleri Serisinden 2012'de çıkmış, 484 sayfalık kitabı Selin Yurdakul çevirmiş.

Elinor ve Marieanne (16), orta sınıfa mensup saygın ancak sınırlı gelire sahip iki kız kardeştir. Anneleri ve kız kardeşleri ile hareketli bir yaşamları vardır. Mantık ve sağ duyuyu temsil eden Elinor ile heyecan ve duygusallığı temsil eden Marieanne, zıt karakterlere sahip olsalar da çok yakındırlar. Ancak iki kardeş de aşkta hayal kırıklığını tadacaktır...

Yazarın en beğendiğim eserlerinden biri oldu, kendisinin de ilk basılan romanı bu. Kolay okunan, yer yer gülümseten duygu dolu bir eser, iki aşık arasındaki duygulara değil de ilişkilerin sosyal ortamlarda yaşanışına odaklandığından ben bunu bir aşk romanı olarak görmüyorum açıkçası ama çok beğendiğim bir kitap oldu, tavsiye ederim keyifli okumalar:)




16 yorum:

  1. Yazarı hiç okumadım. Kitabı merak ettim. Dediğin gibiyse güzel, aşk diye yazılan şeyleri pek beğenmiyorum normalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel edebi bir eser Duygu'cum, seversin, çok teşekkür ederim yorumuna sevgiler:)

      Sil
  2. Jane Austen en sevdiğim yazarlardan biri:))) Bu kitabını okumadım henüz, okunacaklar arasında bekliyor. Kalemini çok seviyorum ve kitaplarını keyifle okuyorum:))) Yazınızı okuyunca okuma sırasını öne almam gerektiğini hissettim:))) Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok severim:) Rahat okunan güzel bir kitap bu da, umarım siz de seversiniz keyifli okumalar sevgiler:)

      Sil
  3. Yazarın kısa hayatını okudum az önce 12 yaşında kendi hikayelerini yazmaya başlamış,romanı 25 yıl sonra yayınlanmış,41 yaşında çok genç yaşta meme kanserinden ölmüş,kızkardeşi bir portresini yapmış..Demek ki yaşasaymış daha çok roman yazacakmş..Yorumlama için emeğinize sağlık,hem kitap tanıtımı hem de yorumlama iyi olmuş..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok etkileyici bir hayat gerçekten Ertuğrul Bey, bu kadar genç hayata veda etmesi çok acı! Dediğiniz gibi yazardı daha herhalde... Güzel yorumunuza çok teşekkür ederim:)

      Sil
  4. İkna elimde okunmayı bekliyor. O kitaptan beklentim büyük Eren. Umarım hayal kırıklığına uğramam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversin Şule'cim, çok değer verilen bir eser, keyifli okumalar:)

      Sil
  5. ingilterede, şekspirden sonra en büyük yazar kabul ediliyor, çok haklı olarak, bu roman tabisi süfer, türkçe, ingilizce okudum, austen da doğuştan bir yazma dehası vardı herhalde, yani edebiyat, sıradan hayatlar, ev içinde hayat genelde ama valla gerilim aksiyon gibi heyecanla okuyorum hep onu, büyücü bu jane :) bu romanın da filmi filan iyi tabiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinalinden okumak da ayrı güzel olmalı Deepcim, dediğin gibi Austen bir yazma dehası, şahane yazıyor, gündelik olayları sürükleyici hale getiriyor, filme bakıcam teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Ya bu benim hep aklimda e kitabi varsa hemen alayim 2021 bitmeden okuyayim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rahat okunan, sürükleyici bir eser Sevim Hanım, çok teşekkür ederim yorumunuza, keyifli okumalar:)

      Sil
  7. Hiç Austen okumadım. İlk bundan başlayacağız öyleyse:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gurur ve Önyargı’yı da deneyebilirsiniz Süleyman Bey, keyifli okumalar:)

      Sil
  8. ayy cok severek okudum cok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim Sevim Hanım:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...