15 Kasım 2021 Pazartesi

Siyah Gözler - Cemil Süleyman

 


Çok sevgili edebiyat duayeni arkadaşımız Deep Tone şu yazısında bahsetmişti Siyah Gözler'den. İş Bankası Yayınları'ndan  2020 yılında çıkan  70 sayfalık kitabımızı  günümüz Türkçesine  Nuri Akbayar çevirmiş. Kapak resmini çok beğendim ancak kimin yaptığı bilgisini ulaşamadım sadece "grafik tasarım uygulama Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları" yazıyor. Arka kapakta Cemil Süleyman Alyanakoğlu'nun (1886-1940)  bir doktor olduğu  ve mesleğinden ilham  alarak edebi eserler de vermiş  olduğunu görüyoruz. Eski zamanda geçen Siyah Gözler 1911'de yayınlanmış,  yani yazar 25 yaşındayken. Romanımızın baş erkek kahramanı da 20 yaşında. 

Konumuza gelecek olursak,  30 yaşındaki kadın kahramanımız eşini kaybettikten sonra Beykoz'da tek başına yaşamaktadır. Kapalı hayatındaki tek  eğlencesi  Beykoz çayırına yaptığı küçük gezintilerdir.  Burada etrafındakileri seyrederek kendi kendine eğlenir ancak  bir süredir genç bir  delikanlının kendisine olan ilgisinin farkındadır,  bu ilgi kısa sürede karşılıklı aşka dönüşür. Ancak bu ilişkinin önünde ise büyük bir engel vardır,  delikanlı genç kadından tam 10 yaş küçüktür...

 Bir aşk romanı olarak başlayan eser kahramanın duygularının irdelenmesi ile adeta bir psikolojik romana dönüşüyor. Zaten yazarın Mehmet Rauf'tan  etkilendiği belirtilmiş.  yazıldığı dönem için etkileyici bir eser olduğu  aşikar,  özellikle sonu beklenmedik.  Kitabın sonunda Selim İleri'nin  yazısı yer alıyor. Hoş bir eser tavsiye ederim, keyifli okumalar.

16 yorum:

  1. Yazarın kitaplarını hiç okumadım. Konusu ilgimi çekti, not aldım:))) Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazarla bu kitabı ile tanışmış oldum, umarım siz de beğenirsiniz, çok teşekkür ederim güzel yorumunuza sevgiler:)

      Sil
  2. Bu kitabı bir blogger daha önermişti. Sen de önerince okumak kaçınılmaz oldu. Hemen listeme ekliyorum. Teşekkürler Eren :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun hikaye gibi Şule’cim bir günde okunur, çok teşekkür ederim güzel yorumunuza sevgiler:)

      Sil
  3. Is Bankasi Turk klasiklerini basmakla ne iyi yapti ya sonunu merak ettim alayim bunu ben

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Sevim Hanım, çok değerli eserler var gerçekten, keyifli okumalar:)

      Sil
  4. Fakirin de kafayı dağıtmak için Beykoz çayırında gezinmeleri vardır. Öyleyse (en azından duygudaşlığı hissetmek üzere) alıp okunacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Beykoz çayırının yeri büyük romanda:) çok teşekkür ederim yorumunuza, keyifli okumalar:)

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Sayende okuduk Deepcim teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Bu yazarı Deeptone'da görmüştüm öncesinde hiç bilmiyordum, eski yazarlarımızı okumak gerekir şüphesiz ama Mehmet Rauf tarzını pek sevmiyorum belki sonra:) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karakterin git-gelleri kitapta çok yer tutuyor Gül Hanım evet belki sıkıcı bulabilirsiniz, sevgiler:)

      Sil
  7. psikolojik romanları beğeniyorum, aklımda olsun Erencim emeklerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim Bahar'cım, çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  8. Kitap okumayarak çok şey kaçırıyoruz galiba KAPALI KUTU gibi olduk..🙂 Yazarın Mehmet Raufdan etkilenmesine şaşmamak lazım,Cumhuriyet döneminin ilk dönemlerindeki kitaplar çok daha güzel fikirlerle dolu bence..Emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Ertuğrul Bey, ilk dönem eserleri çok değerli, bunlara gereken önemi verip gün yüzüne çıkarmalıyız, çok teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...