30 Ocak 2012 Pazartesi
Rosa Verde
Rosa Verde yani Yeşil Gül, Tuğrul Türkkan’ın roman türündeki ilk kitabı. Osman Aysu, bu roman için; “Bu romanda, aşk gibi asil bir hissin sürükleyici ahengini, bir gencin, yabancı bir diyardaki arayışını, şiirsel bir dille anlatan ifadesinde bulacaksınız. Okuru ilk satırından son sayfasına kadar bir rüya alemine sürükleyen ve deruni bir aşkı bir macera romanı heyecanı içinde sunan yazar; aşkın duygusallığını bütün ihtişamı ile okura yaşatmayı bilmiş. Son yıllarda okuduğum, değişik anlatım tekniğiyle en beğendiğim romanlardan biri oldu,” demis.
Osman Aysu’ya katılıyorum. Kısaca romanın konusundan bahsedecek olursak; roman Kerem’in iş için Arjantin’e gitmesiyle başlar, havaalanından çıkıp, uçakta tanıştığı Arjantin’li iş adamını beklemek üzere bir banka oturur, birden gözü yanında oturan genç kıza ilişir, aralarında bir sohbet başlar, kız çok güzeldir ve Kerem bu kızdan çok etkilenir, biraz sonra iş adamı gelir, genç kızın da telefonu çalar ve ayrılmak zorunda kalırlar. Kerem önce bunun üstünde durmaz, daha sonra ise genç kızı aklından çıkaramadığını fark eder. Ancak ne kızın telefonunu, ne ismini bilmektedir, ona ulaşabilmek için elindeki tek veri kızın telefonla konuşurken ağzından çıkan “rosa verde” kelimeleridir. Bu iki kelimenin peşinden genç kızı bulma ümidiyle masalsı, düşlerle dolu bir maceraya atılır, bu sırada yanında gizemli, güvenilmez ama neşeli Babek vardır.
Ben romanı gerçekten çok beğendim, romantizm, macera, gizem ve eğlence unsurları son derece dengeli ve yerindeydi; okurken hiç sıkılmadım, her sayfayı merakla çevirdim. Özellikle kitabın sonunu çok beğendiğimi söyleyeyim, kesinlikle sıradan değil. Kitapta şifre çözme bölümü özellikle hoşuma gitti, lusid rüya konusu da ilginçti. Rüya gördüğünüz zaman rüyada olduğunuzun farkında olmanıza lusid rüya deniyormuş, internette bu konudaki ilginç sitelere rastlayabilirsiniz. Bu arada kitabın satır aralarında Arjantin ile ilgili çok şey öğrenmek de mümkün.
Son olarak, kitabın kapağı çok güzel. Bu resim, romanda bahsedilen kitabın kapağında da yer alan Caspar Friedrich’in “Deniz Bulutunun Üzerindeki Gezgin” isimli tablosudur. Ressamın diğer resimleri de böyle güzel.
Bu kitabı sizin de benim gibi beğeneceğinizi tahmin ediyorum ve kesinlikle tavsiye ediyorum:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
çok güzel bir tanıtım olmuş, listelerim artık hudutları aşsa da ben eklemeye devam ediyorum...
YanıtlaSilEren, lütfen kitap diyetimi bozdurmayacağım önerilerde bulunalım :) elimdeki stokları eritmeye çalışıyorum.Ama bu kitap da çok ilginç.
YanıtlaSilTesekkur ederim sevgili kitap eylemcidi, ben de bir sure yeni kitap almama kararimi guzel kitaplar gordukce bozmak zorunda kaliyorum:)
YanıtlaSilSevgili nanesekeri, bu kitap diyet bozmaya deger:)) yorumun icin tesekkur ederim:)
YanıtlaSilSelam Eren, kitabı ve yazarını ilk kez duydum. Ne yalan söyleyeyim kitabın kabına bayıldım:)
YanıtlaSilSevgili Hayal kahvem, bir 'ilk roman' oldugu icin henuz ismini pek duymadik ama gercekten guzel ve ileride duyacagimiza inaniyorum:) kapagi ben de cok begendim, ressamin diger resimlerine de baktin mi? Onlar da cok guzel, melankolik bir havalari var:)
YanıtlaSilnot aldım..önümüzdeki günlerde bir kitap alışverişi yapmayı düşünüyorum önereceklerin varsa başka mutlu olurum :)
YanıtlaSilGulincigim bunun disinda bir de Bahar Karlari'ni (Yukio Misima) oneririm, sevgiler:)
YanıtlaSilNotumu aldım, teşekkür ederim.
YanıtlaSilBen tesekkur ederim yorumunuz icin:)
YanıtlaSilEren kesinlikle öneririm demişsin o yüzden listeye aldım :)
YanıtlaSilBirde farkettim ki ben çok türk yazar tanımıyorum, yani yenilerini. Klasik türk edebiyatının nerdeyse bütün yazarlarını bilirim ama yenileri es geçmişim.
Aslicim umarim sen de begenirsin, evet dedigin gibi yeni yerli yazarlari pek tanimiyoruz. Ilerki gunlerde listemde baska yerli yazarlar da olacak:)
YanıtlaSil