26 Ağustos 2018 Pazar
Caz Çağı Öyküleri - F. Scott Fitzgerald
F. Scott Fitzgerald, özellikle Muhteşem Gatsby romanı ile tanıdığımız bir yazar. Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi de onu aitmiş. Ben yazarın bir de Şefkatliydi Gece isimli romanını okumuştum. Caz Çağı Öykülerini de merak ediyordum. Bilge Kültür Sanat Yayınlar'ndan bu yıl çıkan kitabı Filiz Ofluoğlu çevirmiş, 222 sayfalık kitabın başında (herhalde çevirmen tarafından yazılmış) yazar hakkında yazılmış bir yazı var, kitabın sonunda da hikayelerde geçen yabancı sözcükler için bir sözlük eklenmiş. Bu arada kapağın da çok hoşuma gittiğini ekleyeyim...
Kitapta sekiz öykü yer alıyor, sanırım en uzunu 40 sayfalık "Zengin Çocuk" öyküsü, geri kalan öyküler de aşağı yukarı 20-30 sayfa civarında. Açıkçası çoğu öykü bende bir duygu uyandırmadı, önbilgide yer aldığına göre Fitzgerald'ın caz çağını başlatmış olduğu bile öne sürülüyor, buradaki öykülerde de caz çağını yansıtan aşırı eğlence düşkünlüğü, para saçma, aşırılık, zenginlik arzusu gibi öğeler bolca var, dolayısıyla kitabın belki bu açıdan bir önemi olabilir diye düşünüyorum. Bunun dışında beni etkilemedi. Sadece "Kış Düşleri" isimli öykü hafiften Muhteşem Gatsby'i hatırlattı diyebilirim. Kısacası beklentisizce okunabilir:)
20 Ağustos 2018 Pazartesi
Bir Gün Tek Başına - Vedat Türkali
Bu kitabı geniş bir okuma yelpazesi olan çok sevgili blogger arkadaşım Deep Tone tavsiye etmişti, hatta yanlış hatırlamıyorsam etkileyici bir aşk
romanı olarak nitelemişti kitabı ve farklı zamanlarda da ne kadar beğendiğinden bahsetmişti. Sanıyorum bir kaç yıl önce yazıştı ilk, işte o zamandan
beri kitap listemde ama kalınlığı ve siyasi arka planı beni biraz korkutmuştu. Yine de merak ettim ve Deep sevip tavsiye ettiğine göre mutlaka güzeldir diyerek aldım kitabı:)
1960 yılında Cem Yayınları’ndan çıkan verisyonunu okudum, kitap 595 sayfa. Bu okuduğum ilk Vedat Türkali kitabı oldu. Yazarı tanıyacak olursak,Wikipedia'da yazar hakkında şu bilgiler verilmiş;
"Vedat Türkali (d. 13 Mayıs 1919, Samsun - ö. 29 Ağustos 2016, Yalova), Türk senarist, şair ve roman yazarı.
Asıl adı Abdulkadir Pirhasan'dır.Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuştur. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlenmiştir.
Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951'de siyasi eylemleri sebebiyle tutuklanmış; 9 yıl ceza almış 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kalmıştır.
Gar Yayınları'nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960'ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başlamıştır. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965'te yönetmenliği denemiştir.
Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının en büyük eserleri arasına girmiş; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazmıştır.
Mihri Belli'nin yakın arkadaşı ve Atıf Yılmaz'ın arkadaşı ve akrabasıdır. TKP'nin eski üyelerindendir. 2002 seçimlerinde DEHAP'dan aday olarak aktif siyasete atılmıştır.
Vedat Türkali, oyuncu Deniz Türkali ve yönetmen Barış Pirhasan'ın babası, Deniz Türkali'nin kızı şarkıcı Zeynep Casalini'nin dedesidir. Türk edebiyatının usta isimlerinden olan Vedat Türkali, 29 Ağustos 2016 Pazartesi günü saat 06.00'da Yalova'da tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Türkali, Cumhuriyet tarihinde birçok olaya şahitlik etmişti. Bir süredir Yalova'da tedavi gördüğü bir hastanede 97 yaşında yaşamını yitirmiştir."
Kahramanımız Kenan 40’lı yaşların başında hoş görünümlü evli çocuklu bir adamdır. Gençliğinde devrimci görüşlerinden
dolayı emniyette tatsız bir olay yaşamış ardından bu alandan çekilmiştir, yine de üzerinden çok uzun yıllar geçtiği halde bunlar ara ara aklına gelip
onu huzursuz etmektedir. Konya’da öğretmenliği bırakıp ailesiyle İstanbul’a gelmiş, arkadaşının yardımıyla bir kitapçı dükkanı açmıştır.
Ama içinde büyük bir tatminsizlik vardır, bunun büyük sebebpleriden birisi içindeki devrimci ruhuna uygun bir yaşantı sürdürememesi, o eski olayın korkusunu içinden
atamamasıdır. Bu nedenle sık sık o görüşten kişilerle görüşme ihtiyacı duyar, böyle ortamlardan birinde henüz 23 yaşındaki Günsel’le
tanışır, Günsel’in ağabeyi uzun yıllar görüşlerinden dolayı hapis yatmıştır. Güzelliği ve gözü karalığından dolayı
Kenan ondan çok etkilenir ve olaylar gelişir...:)
Kitabın siyasi arka planı oldukça yoğun aslında, dönemin olayları tüm ayrıntısıyla anlataılmış. Ama Kenan’ın içdünyası,
hissiaytı, aynı şekilde Günsel’inki de etkileyici bir biçimde okura verilmiş. Özellikle “bilinç akışı” tekniğini kullanmış yazar ve
bu da romanı daha da enteresan ve sürükleyici yapmış. Zaman zaman siyasi olaylar biraz yoğunlaşsa da keyifle okudum, Özellikle sonu çok etkileyiciydi. Bana biraz da Bulantı
romanını hatırlattı. Gerçekten Kenan’ın o “bunaltısı” okura aynen geçiyor... Edebiyatımızda klasik bir roman diyebilirim, keyifli okumalar dilerim.
13 Ağustos 2018 Pazartesi
Koralin ve Gizli Dünya
Kitap İthaki Yayınları'ndan 2009'da çıkmış, 180 sayfa ve içinde ilüstrasyonlar (Dave McKean) bulunuyor. İlk gençlik romanı diyebiliriz.
Koralin, annesi ve babasından yeterince ilgi görmeyen, meraklı ve etrafını keşfetmekte olan, ergenliğin başında bir genç kızdır. Ailecek yeni taşındıkları eski bir evde unutulmuş bir kapı keşfeder. Bu kapı gözlerinin yerinde "düğmeler" olan diğer ailesinin yaşadığı harika bir yerdir. İşte bu diğer dünya, gerçekten de o kadar harika mıdır acaba?
Başta da dediğim gibi, aslında kitabı okumaya niyetim yoktu ama kitap sitelerinde "filminden çok daha fazla beğendim" gibi yorumlar okuyunca, fikrimi değiştirmiştim. Ama yok, filmi çok daha fazla sevdim, hatta kitabı pek de beğenmedim diyebilirim. Zaten bayağı farklılıklar var, en başta romanda Wybie karakteri yok -ki bu bence bayağı bir eksiklik.
Bu da bonus olsun, imdb'den..:)
Yine de okunabilir tabi, keyifli okumalar dilerim :)
6 Ağustos 2018 Pazartesi
Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri - Hikmet Hükümenoğlu
Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri 1 Ağustos'ta Can Yayınları'ndan çıktı. 136 sayfalık kitabın kapak tasarımı Utku Lomlu'ya ait, her zamanki gibi şahane bir kapak.
Kitapta 13 öykü bulunuyor ancak bunlardan 6 tanesi Aşk Öyküleri başlığı taşıyor, bunlara özet öyküler diyebiliriz:) Aslında öyküleri anlatmaya kalksam anlatamayacağım çünkü anlatım daha çok duygular üzerine, dolayısıyla yazarın anlatımı, üslubu önem kazanıyor. Bir tanesinde eski eşiyle karşılaşan bir kadın var, bir diğeri savaş muhabirine yardımcı olmak için gittiği ülkede mahsur kalan bir adamı anlatıyor, başka biriyse -arka kapakta da bahsi geçen- aşka inanmayan ama özel siparişle yaptığı pastaların içine aşk metinleri koyan Faik Bey'i anlatıyor.
Kitabı bir solukta okudum, ama öyle güzel yazılmış ki defalarca okumak isteyeceğim bir kitap. Hikmet Hükümenoğlu da "ne yazsa okurum" dediğim bir yazar zaten:) Yalnız, Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri'ni okurken, "yazar keşke bir de aşka inananlar için aşk öyküleri yazsa" dedim. Kısacası Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri'ni herkese tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim:)
3 Ağustos 2018 Cuma
Harry Potter: Sihir Tarihinde Bir Yolculuk
Evet Yapı Kredi Yayınları'nda süper bir kitap yine. Aslında fazla söze hacet yok, tanıtım bülteni yeterince şey anlatıyor;
Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın yayımlanışının yirminci yılı şerefine, okurlar
bin seneyi aşkın sihirli bir tarihi kapsayan bu kitapta Sihirli Yaratıkların Bakımı’ndan
Bitkibilim’e, Karanlık Sanatlara Karşı Savunma’dan Astronomi’ye, Kehanet’e ve
diğerlerine, Hogwarts ders programında büyüleyici bir yolculuğa çıkarılıyor. British Library’nin arşivlerinden çıkan hayranlık verici eşyalarla, J.K. Rowling’in daha önce hiç görülmemiş eskizleri ve el yazmalarıyla ve çizer Jim Kay’in inanılmaz illüstrasyonlarıyla hayretten hayrete sürüklenmeye hazır olun. Felsefe Taşı’nın kökeninin, devasa ejderhaların ve baş belası ifritlerin arkasındaki gerçeği öğrenin; kendi iksirinizi yaratın; gerçek asaları ve bir adamotuna neyin çığlık attırdığını ortaya çıkarın; da Vinci’nin defterinin olağanüstü sayfaları arasında gezinin ve gece göğünün en kadim atlasını keşfedin. British Library tarafından itinayla seçilmiş olan ve dünyanın dört bir yanından olağanüstü hazinelere yer veren bu unutulmaz yolculuk, Harry Potter hikâyelerinin kalbindeki sihrin tarihini ele alıyor.
bin seneyi aşkın sihirli bir tarihi kapsayan bu kitapta Sihirli Yaratıkların Bakımı’ndan
Bitkibilim’e, Karanlık Sanatlara Karşı Savunma’dan Astronomi’ye, Kehanet’e ve
diğerlerine, Hogwarts ders programında büyüleyici bir yolculuğa çıkarılıyor. British Library’nin arşivlerinden çıkan hayranlık verici eşyalarla, J.K. Rowling’in daha önce hiç görülmemiş eskizleri ve el yazmalarıyla ve çizer Jim Kay’in inanılmaz illüstrasyonlarıyla hayretten hayrete sürüklenmeye hazır olun. Felsefe Taşı’nın kökeninin, devasa ejderhaların ve baş belası ifritlerin arkasındaki gerçeği öğrenin; kendi iksirinizi yaratın; gerçek asaları ve bir adamotuna neyin çığlık attırdığını ortaya çıkarın; da Vinci’nin defterinin olağanüstü sayfaları arasında gezinin ve gece göğünün en kadim atlasını keşfedin. British Library tarafından itinayla seçilmiş olan ve dünyanın dört bir yanından olağanüstü hazinelere yer veren bu unutulmaz yolculuk, Harry Potter hikâyelerinin kalbindeki sihrin tarihini ele alıyor.
Eh o zaman ben de kitaptan birkaç sayfa paylaşayım... :)
Kitap gerçekten Harry Potter hayranlarını çok mutlu ediyor, öncelikle mesella J.K. Rowling'in kendi orijinal çiizmleri var, taslakları var, değişitirilmiş bölümler var (İngilizce), Jim Kay'in illüstrasyonları var ve ayrıca İngiltere'deki cadılık ve büyücülük müzesinde sergilenen nesneler de bolca var.
Kitabı çok beğendim, resimleriyle içindeki ilginç bilgilerle oldukça oyalayıcı. Şu sıralar satış dışı ama eminim yeni basımları hemen yapılır.
J.K. Rowling'in çizimleri de gerçekten çok başarılı. Keyifli okumalar dilerim :)
2 Ağustos 2018 Perşembe
Kart Yapmak Çok Zevkli...:)
Bu setin özelliklerini ve seti kullanarak yaptığım kartları da bu yazımda paylaştım. Benim çok keyif aldığım bir hobi gerçekten, umarım yazım ilginizi çeker. Keyifli - hobili günler dilerim :)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)