21 Şubat 2015 Cumartesi
Olanı Sevmek – Byron Katie
Herhalde istisnasız hepimizin hayatında az veya çok bazı olumsuzluklar var. En iyi ihtimalle sadece dünyadaki savaş ve meydana gelen kötülüklerden dolayı zaman zaman kötü hissediyoruz kendimizi. Peki kendimizi kötü hissetmemizin sebebi nedir? Örneğin savaşın kötü bir şey olduğuna inanmamız. Savaşın kötü bir şey olduğuna inanmıyor olsaydık savaş düşüncesi bizi kötü etkiler miydi? Hayır. İşte Byron Katie’nin Çalışma’sı bu kadar basit bir temele dayanıyor. Tüm olumsuzlukların kaynağı aslında düşüncelerimiz. Mutluluğun anahtarı ise bizi kötü etkileyen, sınırlayan düşüncelerimizi olumlu hale çevirmek.
Bunun için Byron Katie çalışma’da 4 soru ve tersine çevirmeleri kullanıyor. Önce yapmanız gereken şey olumsuz düşüncenizi yazmanız, bu bir durum veya kişi olabilir. Örneğin “Ayşe beni sevmiyor,” gibi bir cümleyi kullanabilirsiniz. Şimdi bu düşünceye çalışmayı uygulayalım.
1.Bu gerçekten doğru mu?
Genellikle bu sorunun cevabı ‘evet,’tir, ne de olsa mantıklı olarak doğru olduğuna inandığınız bir şeyi sorgulamayı seçmişsinizdir. Hemen ikinci soruya geçelim.
2.Bunun gerçekten doğru olduğunu bilebilir misin?
Bu örnek üzerinden gidersek Ayşe bize bizi sevmediğini söylemiş olsa bile, bunu kesinlikle bilemeyiz. Bu adımda Ayşe’nin bizi sevdiğine dair üç örnek bulmaya çalışabiliriz, böylece onun bizi sevmediğini yüzde yüz bilemeyeceğimizi de görürüz.
3.Bu düşünceye inandığında nasıl biri oluyorsun?
Genellikle olumsuz bir düşünce bizde üzüntü, stress, uzaklaşma, geri çekilme gibi negatif tepkilere sebep olur.
4.Bu düşünceyi devam ettirebilmek için stressiz bir sebep bulabilir misin?
Bu düşünceye inanmak bizi üzdüğü, strese soktuğu gibi yine bizim başka negatif davranışlarda bulunmamıza sebep olabilir, dolayısıyla bu düşünceye inanmak için olumlu bir sebebimiz olamaz. Bu düşünce olmasa biz daha huzurlu ve mutlu olabiliriz.
Son adım tersine çevirmedir. “Ayşe beni sevmiyor”’un tersi “Ben Ayşe’yi sevmiyorum” veya “Ben kendimi sevmiyorum” olabilir. Duruma göre bir tersine çevirme diğerinden daha doğru olabilir veya ikisi de aynı derecede doğru olabilir.
Yazar etrafımızdaki herşeyin bizim düşüncelerimizin bir yansıması olduğunu söylüyor. Dolayısıyla belki de biz kendimizi sevmediğimiz için Ayşe’nin de bizi sevmediğini hissediyor olabiliriz, veya biz Ayşe’yi sevmediğimiz için ondan da öyle bir tepki alıyor olabiliriz.
Olanı Sevmek aslında bizim neyin daha iyi olduğunu bilemeyeceğimizi, hayatta gerçekleşen her şeyin bir amacı olduğunu ve herkesin kendi doğrusunu yaşadığını, herkesin hayatının bir amacı olduğunu söylüyor. Bu düşünceler benim hayat felsefeme de çok uygun. Yazara göre yaşam amacımız yaşadığımız hayatı yaşamak ve olanı sevmek aslında.
Yazar dünyada 3 türlü iş olduğunu söylüyor, kendi işimiz, başkalarının işi ve Allah’ın işi. Siz eğer başkasının işiyle meşgulseniz (“Ali benim sözümü hiç dinlemiyor” gibi) kendi işinizi eksik yapıyorsunuz demektir. Allah’ın işi ise kimsenin iradesinin olmadığı olayları kapsıyor.
Yazar bahsettiği çalışmanın aslında çok kolay ancak özümsemesi zaman alacak bir şey olduğunu da belirtiyor. Uygulama kolay olsa da biz kendimize bir hikaye seçtik ve buna yatırım yaptık, dolayısıyla ucunda özgürleşmek bile olsa en alttaki taşı çekmek bütün kuleyi devirecek, bu yüzden gerçeklerle yüzleşmek kolay değil, bunu kabul edip yavaş yavaş ve sürekli yapmalıyız çalışmayı.
Şimdi’nin Gücü isimli kitabın yazarı Eckhart Tolle da kitap hakkında “Gezegenimiz için büyük bir nimet. Hayatımda bu kadar kısa sürede insan hayatına etki eden bir terapi yöntemi görmedim. ‘Olanı Sevmek’ size bir anahtar sunuyor. Onu kullanın,”demiş.
Benim çok beğendiğim bir kitap oldu ama dediğim gibi özgürleşmek için gerçeklerle yüzleşmeye hazır olmalısınız, önemli olan da bu düşünceyi yaşama geçirebilmek, gerçekleri ve olanı sevebilmek. Byron Katie’nin insanlarla gerçekleştirdiği birebir çalışmaları youtube’da izleyebilirsiniz. Keyifli okumalar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Harika bir özet... Net, kısa ve cezbedici... Kalemine sağlık...
YanıtlaSilSizi burda görmek ne güzel:) Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, sevgiler:)
Silenteresan bir kitap sanırım , sırasını bilemem ama not aldım..
YanıtlaSilHayata farklı bir bakış açısıyla bakmamızı sağlıyor gerçekten, tavsiye ederim... Yorumların beni çok mutlu etti bu arada, teşekkür ederim, sevgiler:)
Silrica ederim ne demek , aslında daha sık gezmek istiyorum blogları fakat bazen o kadar zaman bulamayabiliyorum :D
SilHaklısın, ben de öyle..:)
SilMerhaba.. Özellikle E. Tolle'nin de olumlu eleştirisi beni cezbetti. Zaten listemde var, okuyacağım.
Silumarım siz de beğenirsiniz, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)
Silay bak bu bana çok uygunmuş :) okurum bunu o zaman :) bi de o eckhart çok iyi yaaa :)
YanıtlaSilevet kesinlikle, hem Zen ile de bağdaşıyor, her şeyi olduğu gibi kabul etmek falan gibi..:)eckhart'ı da okumuştum ama tekrar okumak istiyorum, hele de bu kitabın üstüne:)
Silbu tarz kitapları seviyorum ben,
YanıtlaSilşöyle ki tek düze bir düşünceden ziyade başkaca düşünmeyi salık veren ve göremediğim bir boyutu anımsatan ya da öyle bir olasılığı kulağıma fısıldayan.
bakacağım ben de, teşekkürler :)
Evet aynen dediğiniz gibi farklı bir bakış açısı kazandırması bile yeterli, zaten kitapta da bunu söylüyor, bir düşünce için "bu gerçekten doğru mu?" diye düşünmeniz bile sizde bir farkındalık yaratır diyor, yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)
Sileren! yazmışsın :) birkaç ay önce şöyle bir site bulmuştum: http://thework.com sanırım kitaptan hareketle yapılmış. drama seanslarında kullanırım diye favorilere eklemiştim. yazını okurken bir anda aklıma geldi! özellikle 'in the media' kısmında yazarla ve kitapla ilgili birçok farklı yazı ve hatta röportajlar var. kitabı ben de listeme aldım. yaza kadar elim dolu ama sonrasında okuyacağım umarım. tekrar sağolasın :)
YanıtlaSilevet Ege'cim, hatta önemli yerlerini de defterime geçirdim dün:)) Evet sitede hatta hem örnek diyaloglar var hem de çalışmanın nasıl yapılacağını da anlatmış, güzel:) medya kısmına da baktım, senin yorumlarını merak ediyorum kitapla ilgili, yazın okuruz onu da o zaman?:))
SilKitaptaki uygulamalar gerçek hayata ne kadar uygulanabilir bilmiyorum ama korkularımızdan ve endişelerimizden uzaklaşmak adına kitabı okuyup kötü düşüncelerimizi az da olsa olumlu hale çevirebiliriz belki de :)
YanıtlaSilEn azından denemek bile bir farkındalık yaratıyor, farklı bir bakış açısı kazandırıyor, denemeye değer:) yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)
SilTakipteyim zannediyordum , uzun kumanda panelinde zamandır yazı görmeyince , blog adını da unuttum, araya araya buldum. :( Gelmişken kitabı da not aldım.
YanıtlaSilBöyle aranip da bulunmak ne güzel, çok tesekkür ederim, kitabı beğenirsiniz umarım, keyifli okumalar, sevgiler:)
SilAma "Ayşe beni sevmiyor" cümlesinin tam tersi "Ayşe beni seviyor" oluyor. Yani orada "Ayşe beni seviyor" cümlesine örnekler bulmak gerekiyor diye anladım ben.
YanıtlaSilO da olabilir tabi:) ama sanıyorum beni sevdiğine dair bir kanıt bulabiliyorsam sevmediğini iddia edemem demek istiyor, örneğin beni sevmediğine inanıyorum ama dün bana kahve ikram etti vs. gibi yani hiç bir şeye %100 inanamayız, her kötülüğün içinde az da olsa bir iyilik vardır gibi bir düşünce...
Silİnsanın kendisi ile yüzleşmesi o kadar kolay olmuyor. Belirli bir süreçten geçmek gerek ki o süreç baya yıpratıcı olabiliyor. Tabi kişinin kendini tanımaya çalışmasıda gerek.
YanıtlaSilçok doğru, herşeyin bir numaralı reçetesi, söylerken kolay geliyor da uygulamada o kadar kolay değil.. çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)
Sil