24 Temmuz 2023 Pazartesi

Ölesiye - Josephine Hart

 


İrlandalı yazar Josephine Hart'ın ilk eseridir. Can Yayınları'ndan 1993 yılında çıkan 195 sayfalık kitabımızı Nihal Yeğinobalı çevirmiş.

Baş rollerde Juliette Binoche ile Jeremy Irons'un olduğu 992 yapımı bir film uyarlamasının puanı 6,7.

Ünlü bir politikacının damadı olan 50 yaşındaki Dr.Stephen'in kendisi de kayınpederi sayesinde ünlü bir politikacı, parlamento üyesidir. 25 yaşındaki çapkın oğlu Martyn, ciddi bir ilişkisi olduğunu söylediğinde herkes çok şaşırır. Sevgilisinin 33 yaşında, başına buyruk bir kadın olduğu ortaya çıkınca şaşkınlık endişeye döner. Ancak bir toplantıda tesadüfen, gazeteci olan Anna'yla tanışan Stephen bambaşka bir hisse kapılır... Aniden bu kadına deliler gibi aşık olmuştur, artık hiçbir şeyin zarar veremeyeceği bir noktada olan Anna ise bu adamın tüm isteklerine cevap vermeye hazırdır...

İlginç bir konuydu, daha etkileyici yazılabilirdi diye düşünüyorum. Filmini daha çok beğenmiştim, okunmasa da olur diyerek size keyifli okumalar diliyorum..:)




17 Temmuz 2023 Pazartesi

Sözde Kızlar - Peyami Safa

 


Yazardan daha önce Bir Tereddüdün Romanı, Yalnızız ve Fatih-Harbiye eserlerini okumuştum. 1899-1961 yılları arasında yaşamış olan yazarımız oldukça üretkenmiş, Sözde Kızlar 1922 tarihinde, yani yazarımız 23 yaşındayken kaleme aldığı, aynı zamanda roman türündeki ilk eseridir.

Muhafazakar bir yazar olarak bilinen Safa, bu eserinde batı kültürü etkisiyle yozlaşmış kişileri anlatmaktadır.

Ben romanın Ötüken Yayınları'ndan 1993 yılında çıkan baskısını okudum, eser 229 sayfa. İlk yarısını kitaptan okudum, ikinci yarısını ise Youtube'dan sesli kitap olarak dinledim.

Mebrure, Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'daki karışıklıklar sebebiyle tek varlığı babasının izini kaybetmiştir. Söylentiye göre babasını Yunanlılar esir etmiştir. Mebrure babasını bulabilmek umuduyla Manisa'dan, yakın aile dostları olan bir ailenin yanına İstanbul'a gelir. Kendisini çok sıcak karşılayan bu aile Mebrure'nin yaşıtı Nevin, onun ağbeyi Behiç ve bu iki gencin annesinden oluşmaktadır. Oldukça rahat bir yaşayışa sahip ailenin ahlaki değerlerden yoksun olduğu kısa sürede ortaya çıkar. Çok çapkın ve merhametsiz bir adam olan Behiç, güzel Mebrure'ye kafasını takmıştır, tek istediği muhafazakar Mebrure'yi baştan çıkarmaktır...

Süprizbozan olacak ama kitabı okuyacaksanız bu kısmı okumayın... Ben kitabı dinlemeyi Belma -esas adıyla Hatice- "hasta" doğan çocuğunu betimlerken bıraktım... Oldukça tüyler ürpertici ve sinir bozucuydu...

Yazarın ilk romanı olması açısından değer kazanan kitabımız için okunmasa da olur diyorum... Yazarımızdan 10 yaş daha büyük olan Yakup Kadri'nin tam da aynı yıl yazdığı ve aynı konuyu ele alan Kiralık Konak eseri çok daha fazla hoşuma gitmişti. Sırada yazarın (Peyami Safa) Şimşek adlı eseri var..




Ötüken Yayınları'ndan 


11 Temmuz 2023 Salı

Sirke Kız - Anne Tyler

 



Doğan Kitap'ın Sheakspear Yeniden serisini severek takip ediyorum, daha önce seriden Cadı Tohumu ve Zaman Boşluğu'nu okumuştum. Sirke Kız da Sheakspear'ın Hırçın Kız eserinin uyarlaması.

Yazarımız Anne Tyler 1941 doğumlu Amerika'lı yazar ve eleştirmendir. Pek çok ödül almış yazarın dilimize çevrilen eserleri Mavi Makara, Amatör Evlilik ve Soluk Alma Dersleri'dir. Amatör Evlilik'i merak ettim...

Hırçın Kız'ın konusu kısaca şöyle; Sinyor Battista'nın biri Bianca isminde uysal, diğeri Katherina isminde sivri dilli, hırçın iki kızı vardır. Baba, büyük kız evlenmeden küçüğünü evlendirmeyeceğini açıklamıştır. Bunu duyan Bianca'nın talipleri, Petrucio'yu Katherine ile evlenmeye ikna ederler. Bu hırçın kız Petrucio'nın ilgisini çekmiştir...

Anne Tyler ise biraz daha farklı yorumlamış. Louis Battista gözü işinden başka bir şey görmeyen bir bilim adamıdır, küçük kızı Bianca ve büyük kızı Kate ile birlikte yaşamaktadır. Çok becerikli ve nevi şahsına münhasır, göçmen asistanı Pyotr'ın ülkede kalmaya devam edebilmesi için acilen bir çözüm bulunmalıdır. Doktor Battista'nın parlak fikri Pyotr'ı, huysuz ve sivri dilli Kate ile evlendirmektir, böylece hem Pyotr onunla kalacak hem de sivri dili ve dik başlı tutumuyla koca bulması pek de olası görünmeyen Kate evlenmiş olacaktır. Böylece Pyotr ile Kate'i bir şekilde kaynaştırmaya çalışan Battista'nın çabaları acaba sonuç verecek mi??

2018'de çıkan 206 sayfalık romanımızı Sinem Bozkurt çevirmiş. Ben kitabı çok sevdim, hem akıcı ve güzel bir dille yazılmış, hem de naif ve romantik bir kitap. İyi ki okumuşum dedim, tavsiye ederim. Keyifli okumalar:)






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...