23 Mayıs 2023 Salı

En Güzel Gün - Kaira Rouda




Çınar Yayınları'ndan 2023'de çıkan kitabımız 256 sayfa, Elif Şiir Şentekin tarafından çevrilmiş. 

Keira Sturdivant Rouda 1963 doğumlu Amerikalı yazar ve işkadını. Eşi eski milletvekili olan yazarımız, Washington'da geçirdiği günlerden ilham alarak bir roman da yazmış...

Gelelim romanımıza, anlatıcımız Paul Strom 45 yaşında başarılı, zengin bir reklamcıdır. 30lu yaşlarda güzel, zarif bir karısı, iki tatlı çocuğu, evi, yazlığı, lüks yaşam tarzıyla Amerikan rüyasını yaşamaktadır. Bize özenle planladığı "en güzel gününü" anlatır...

Çocukları bakıcıya bırakıp karısı Mia ile yazlıklarında başbaşa bir haftasonu geçirmeyi planlamıştır. Sabah birlikte arabaya binerler, Paul anlattıkça her şeyin göründüğü gibi olmadığını anlamaya başlarız.

Kitabın sonlarına doğru Paul'un ve Mia'nın maddi konuları içeren yüzleşmeleri yer alıyor. O kısımlar beni biraz sıktı, açıkçası sonlarını okumadım. Kitap bana göre vasatlığı aşamıyor maalesef. Keyifli okumalar dilerim.




Resim 2:https://nypost.com/2022/10/01/ex-rep-harley-roudas-wife-kaira-writes-novel-about-cheating-congressman/



16 Mayıs 2023 Salı

Arzularımın Listesi - Grégoire Delacourt

 


Bir Nadirkitap alışverişinde kargo ücreti ödememek için aldığım bir kitap. Pegasus Yayınları'ndan 2014'te çıkmış, 200 sayfa. Menekşe Tokyay, Fransızca'dan çevirmiş. Bir kaç saatte okuyabileceğiniz bu Uluslararası Çok Satan kitap Kitapyurdu'nda halen 24 TL'ye satılmakta.

Jocelyne küçük bir kasabada yaşayan 47 yaşında kendi halinde bir kadındır, aslında ortalamanın epey üstünde bir yaşamı olsa da (kendi tuhafiye dükkanı var, onu seven yakın arkadaşları var, kocası -çok süper olmasa da- ona karşı genellikle iyi davranıp iltifatlar ediyor, sık sık kocasıyla tatillere gidiyor, iki yetişkin çocuğu var, binlerce takipçisi olan çok popüler bir blogu var !!- ancak annesini 17 yaşında kaybetmiş ve babası Alzheimer, bunlar oldukça üzücü tabi..) yazar bu hayatı oldukça kuru, mutsuz vs. olarak tanımlamış... Kitabın büyük kısmında Jocelyne'i ve hayatını tanıyoruz... Sonra Jocelyne piyangodan büyük ikramiyeyi kazanıyor ve olanlar oluyor... Konunun devamı daha bir dram ama Jocelyne kendini buluyor gibi... Açıkçası sonu beni pek tatmin etmedi, mesela - çok sürprizbozan sayılmaz ama... -  hadi tuhafiyeyi bıraktı ama blogunu neden bıraktı... Sonra neden tutup herkese kur yaptığını düşündüğü bir adama gitti? Kendisini güzel bulmuyor -okur bunun doğru olmadığını düşünüyor- ama bunca olaydan sonra biraz kendine güveni gelmeli, sevgisinden emin olmadığı biriyle olmaktansa belki yalnızlığı tercih edebilmeliydi. Bu kadar şeyden sonra arkadaşlarıyla birlikte olabidiği tuhafiyesini (daha da fenası, büyük bir hayran kitlesi tarafından aşırı ilgi gördüğü blogunu) bırakması akıl alır gibi değil... Kitap rahat okunuyor ama dediğim gibi ne mesaj verdiğini anlayamadım, bana hitap etmedi.. Keyifli okumalar...


9 Mayıs 2023 Salı

Öz Şefkatli Farkındalık Uygulama Rehberi - Christopher Germer, Kristin Neff

 


Diyojen Yayınları'ndan 2020'de çıkan kitabımız 285 sayfa, çevirisini Feray Tarımtay Altun yapmış. Aynı isimli kitabın uygulama rehberi, bahsi geçen kitabı okumadım, direkt uygulama rehberini okumanın daha pratik olacağını düşündüm. Gerçekten de isabetli bir karar vermişim çünkü uygulama rehberinde de konu oldukça açıklanıyor.

Kitap 24 bölümden oluşuyor, bazı bölümler şöyle; öz şefkat, farkındalık, zorlu duygular, ilişkilerde öz şefkat, iyiye kucak açmak, kendini takdir. Çoğumuz öz şefkati yani kendine şefkatle yaklaşmayı zayıflıkla, disiplinsizlikle bağdaştırırız. Ama öz şefkat bu değil, kendine acıma değil. Örneğin kendimize kızdığımız bir durum bir arkadaşımızın başına gelse, güzel sözlerle onu avutur, o kötü durumda bile iyi yaptığı şeyleri vurgularız, işte kendimize de neden böyle davranmayalım? Araştırmalar kendilerine öz şefkatle davranan kişilerin zorlukların üstesinden daha kolay geldiğini ortaya koymuş. Bu kitapta da bunun için uygulamalar, meditasyonlar, üzerinde düşünülecek sorular var. Ben kitabı çok sevdim, sadece öz şefkat değil, farkındalık ve mutluluk üzerine de bölümler vardı. Örneğin, beynimiz olumsuza odaklı olduğundan tadını çıkarmak (keyif aldığımız aktiviteleri farkında olarak yapmakla hazzı arttırma) ve minnettarlık (her gün minnet duyduğumuz 5 büyük 5 küçük şeyi saymak) gibi yöntemlerle mutluluğumuzu arttırmak, olumluya odaklanmak mümkün... Tavsiye edebileceğim bir kitap, keyifli okumalar dilerim:)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...