29 Mart 2022 Salı

Zelda Fitzgerald'ın Romanı - Therese Anne Fowler

 


Bu kitabı Carrefour'un süper indirimi ile almıştım. 448 sayfalık kitap 2014'te Doğan Kitap'tan çıkmış, çevirisini Omca Korugan yapmış.

1896 doğumlu, caz çağının ünlü romancısı ünlü F. Scott Fitzgerald ile Amerika'nın güneyinden Alabama'nın ileri gelen ailelerinden birinin güzel ve başına buyruk kızları 1900 doğumlu Zelda Sayre'nin yürek burkan aşklarının hikayesi.

1918'de tanışıp ilk görüşte aşık olan çiftimiz 1920'de evlenir. Fitzgerald yeni parlamaya başlayan hırslı bir yazardır. Ona göre başarının ve para kazanmanın yolu iyi yazmak kadar dikkat çekici bir sosyal yaşamdan geçmektedir; güzeller güzeli, delidolu ve akıllı Zelda da bu hayatın en uygun eşlikçisidir. İlk birkaç yıl rüya gibi geçer ama sonra kızları Scottie doğar, Zelda istemeyerek de olsa sosyal hayattan biraz uzak kalır, sonra sorunlar başlar; sağlık sorunları, alkol sorunu, Scott'un edebi kaygıları, maddi kaygılar vs. Zelda çok yetenekli bir kadındır; dans, resim ve yazı konularında sıradışı bir yeteneği vardır ama hep eşinin gölgesinde kalmaya mahkumdur. Scott tüm ilgiyi kendine ister. İkisi de bu yıpratıcı ama vazgeçilmez aşktan kopamaz. Scott 44 yaşında kalp krizi geçirip ölür, Zelda ise ondan 8 sene sonra kaldığı klinikte çıkan yangında ölür.

Maalesef özellikle Zelda'nın pek az mutlu olduğu ama bolca acı çektiği bu hikaye beni oldukça etkiledi. Hemingway, Picasso, Chanel gibi dönemin tüm tanınmış kişilerinin yer aldığı bu eseri tüm edebiyat severlere öneririm, keyifli okumalar.


resim 2: https://blog.overthemoon.com/weddings/zelda-and-f-scott-fitzgerald-wedding-look-back/


21 Mart 2022 Pazartesi

Önceki Gece - Wendy Walker

 


2021 yılında Yabancı Yayınları'ndan çıkan 296 sayfalık kitabımızı Oya Yalçın çevirmiş.

28 yaşındaki başarılı Laura, yaşadığı kalp kırıklığından sonra tramvalarla dolu kasabasına, ablası ve eniştesinin yanına döner. Birkaç hafta sonra internetten tanıştığı biriyle buluşacağını söylediğinde herkes sevinir ama biraz da endişelenir. Ve Laura o gece eve dönmeyince endişeler doğrulanır. O andan itibaren de iz peşine düşen ekip, sırları bir bir ortaya döker...

Yine psikolojik gerilim türünde ancak türün başarılı örneklerinin gerisinde kalan bir kitap. Karakterlere pek ısınamadım, bir de Laura'nın hisleriyle ilgili çok tekrar vardı sanki, yine de çok beklentiye girmeden okunabilir. Keyifli okumalar:)


14 Mart 2022 Pazartesi

Dolapta Biri Var - Yaprak Öz

 


  Çok sevdiğim Yaprak Öz'ün Oğlak Yayınları Maceraperest Kitaplar serisinden son çıkan romanı 128 sayfa...

99 depreminde babasını kaybeden 17 yaşındaki Azize, annesi ve kız kardeşi ile birlikte İstanbul'daki anneannesinin yanına yerleşir. Ancak hayat hiç kolay değildir; bir taraftan babasının kaybının acısı, bir taraftan okuldaki sıkıntılar derken bir de kız kardeşinin tuhaf davranışları onu bunaltmaktadır. Acaba yakışıklı Cüneyt bu sıkıntıları dağıtabilecek midir?

Sevgili yazarımızdan yine hoş bir gerilim, bir günde okunabilecek heyecanlı bir hikaye. Ancak maalesef yazarın diğer kitaplarının gerisinde kalıyor, sonu tahmin edilebiliyor. Bir de bu sefer bana biraz fazla kasvetli, karamsar geldi, belki de Yıldız Alatan'ın neşeli hallerine çok alıştığımızdandır..:) Bu arada Oğlak Kitap'ın fiyatlarını bayağı bir arttırmış olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Ama seviyoruz Yaprak Öz'ü ve yeni kitaplarını bekliyoruz:)


8 Mart 2022 Salı

Sessiz Hasta - Alex Michealides


Domingo Yayınları'ndan bu yıl çıkan 320 sayfalık kitabımızı Aslı Perker çevirmiş. Kitap "Goodreads Yılın En İyi Gerilim Romanı" ödülünü almış.

Yazarımız 77 doğumlu bir Kıbrıslı, senarist. Bu yazarın ilk romanı. Trinity College'da edebiyat okumuş, ancak 3 yıl psikoterapi eğitimi alıp 2 yıl da genç yetişkinlere psikoterapi yapmış; kitapta yazarın bu deneyiminin etkisi büyük...

33 yaşındaki Alicia Berenson yetenekli, adını duyurmuş bir ressamdır, 44 yaşındaki moda fotoğrafçısı Gabriel ile evlidir ve ona çok aşıktır. Dolayısıyla kocasını yüzünden vurup öldürdüğünde herkes şok olur. Olayın nedenleri bir türlü anlaşılmaz çünkü Alicia olaydan sonra bir daha konuşmaz. Akıl sağlığından şüphe edildiği için bir kliniğe yatırılır. Durumu ilgiyle takip eden başarılı terapist Theo, Alicia'yı konuşturmaya, olayı çözmeye kararlıdır...

Son dakikaya kadar gizemini koruyan bir roman, yazar attığı yemlerle okura bir sürü senaryo yazdırıyor ve sonda öyle bir ters köşe yapıyor ki tadından yenmiyor... Son zamanlarda okuduğum en iyi, en sürükleyici kitap... Gözlerinin Ardında'yı hatırlattı bana... Keyifli okumalar.


 


6 Mart 2022 Pazar

Yükseliş - Stephen King

 


Stephen King'e olan bağlılığım adeta bir aile üyesine duyabileceğimiz cinsten; yani yeni kitabını görünce "aa Stephen Amcam'ın yeni kitabı çıkmış," deyip aldım.

Bu sefer İnka Yayınları'ndan çıkan 125 sayfalık kitabımızı "novella" olarak adlandırabiliriz. Kahramanımız 42 yaşındaki Scott esrarengiz şekilde kilo kaybetmektedir (bu noktada "eyvah Stephen Amcam tekrara mı düşüyor, bunu Falcı'da yazmıştı?" dedim ama yanıldığım anlaşıldı). Derdine Doktor Ellis'le derman ararken, lezbiyen komşuları da bir şekilde olaya dahil olur...

Yine su gibi akan, sıcacık insan ilişkileriyle dolu bir kitap... 1-2 saatte okuyup bitirdiğimde zihnimde tatlı bir his bıraktı. Severek takip ettiğim, benim gibi sıkı bir King takipçisi olan Arakolpa da blogunda yazmış..:)


1 Mart 2022 Salı

Charlotte Bronte'nin Gizli Günlükleri - Syrie James

 


Amerikalı bir yazar olan Syrie James'in dilimize çevrilmiş iki kitabı bulunuyor, diğer kitabı Jane Austen'in Kayıp Anıları'nı bir kaç ay önce okumuş ve beğenmiştim. Bu kitabını ise hiç kaçıramazdım çünkü Bronte'lerin yaşamına özel bir merakım var. Yine yakın zamanda Charlotte Bronte'nin 1846-1855 yılları arasındaki yaşamını -bu kitaptakinden  daha çok- kurgu ile karıştırarak anlatan Jane Eyre Olmak kitabını okumuştum.

Kitabımıza bakarsak, Everest Yayınları'ndan 2013 yılında çıkmış, 488 sayfa. Çok ilginç ama orijinal dili İngilizce olan kitap dilimize İspanyolcadan - Figen Bingül tarafından- çevrilmiş. Şahane kapak tasarımı Utku Lomlu'ya ait.

Yazarımız kitabın büyük oranda tarihi gerçeklere dayandığını, pek az ve önemsiz detaylarda kurguya başvurduğunu belirtmiş. Kitap Charlotte Bronte'nin, babasının yardımcısı Arthur Nicholls'ten evlilik teklifi almasıyla başlar. Ancak geri dönüşlerle Bronte'nin hayatına detaylı bir bakış sunar. Böylece yazarın ünlü eseri Jane Eyre'in büyük oranda onun kendi deneyimlerine dayandığını görüyoruz. Bronte kardeşlerin kitaplarının basılış hikayeleri, Charlotte ve Arthur'un ilişkilerinin detayları en çok ilgimi çeken yerler oldu. Ve çok merak ettiğim bir sorunun cevabı; Bronte kardeşler kendilerinden önce yaşamış olan, İngiltere'nin en ünlü kadın yazarı, öncüleri Jane Austen hakkında ne düşünüyorlardı? Onu çok zeki, çok başarılı, esprili bulmuşlar ancak eserlerinin biraz tutkusuz olduğunu düşünmüşler...

Kitaba bayıldım, Bronte'lerin gizemli ve ilginç yaşamlarını merakla ve duygulanarak okudum; edebiyatseverlere hararetle tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim... 


Charlotte ve Arthur

resim 2:https://en.24smi.org/celebrity/43569-charlotte-bronte.html




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...