24 Şubat 2020 Pazartesi

Medikal Medyum - Anthony William


 Bugün muhteşem bir kitapla geldim... Son zamanlarda neden olduğunu tam da çözemediğim, hafif düzeyde bazı sağlık sorunları yaşıyordum. Bir takım doktorlara gittim ama net bir sebep belirlenememişti. Bu sıralarda, nette bir roman ararken bu kitap tamamen tesadüf eseri karşıma çıktı. Eh ilginç geldi, 2015 yılında Nemesis Yayınları'ndan çıkan kitabın şu an baskısı olmadığı için ben de Nadir Kitap'tan aldım... Yazar gerçekten de bir medyum, ilk bölümde biraz kendisinden bahsetmiş. Ama diğer bölümler sebebi belirsiz hastalıklar ve otoimmün (yani bağışıklık sisteminin vücudun kend, hücrelerine saldırmasından kaynaklanan) hastalıklar. Bu arada benim rahatsızlıklarımın sebebi bir otoimmün rahatsızlığa bağlandı. Ve bu kitap tip 2 diyabet, haşimato, adrenal yorgunluk, otizm, hiperaktivite ve bunun gibi pek çok hastalığın sebebi (ki bunların çoğunun sebebi Epstein-Barr Virüsü'ymüş) ve tedavisini anlatıyor. Tedavilerin başında muhteşem bir besin olan sapkereviz suyu ve yabanmersini geliyor. Tüm bunların ve diğer besin desteklerinin sizi nasıl ve ne süre aralığında iyileştireceğini yazmış. Yazarın henüz dilimize çevrilmeniş başka kitapları da var; liver rescue, thyroid healing, celery juice ve diğerleri... Ayrıca instagram ve facebookta "medical medium" hesaplarını takip edebilirsiniz. Bir sağlık sorununuz olmasa da okumanızı tavsiye ederim... İçinde çok yararlı bilgiler var, doğru bildiğimiz yanlışlar var, örneğin probiyotik için turşu yemenin bir faydası yokmuş çünkü içindeki yararlı bakteriler ölmek üzereymiş ve mideye gittiğinde ölüyorlarmış, elma sirkeli su içmenin de bir faydası yokmuş hatta fazlası kemik erimesine sebep olabilirmiş.. En faydalı probiyotikler, ilaçsız, doğal yetiştirilmiş bir meyvenin yıkanmadan veya çok hafif suya tutulup yenmesiyle alınabilirmiş... İŞte böyle, kitabı edinemezseniz bile instagram ve facebookta çok faydalı bilgiler paylaşıyorlar... Sağlıklı günler:)




17 Şubat 2020 Pazartesi

Şenlik Ateşi - Krysten Ritter


Bu kitaba rastlama hikayem biraz komik aslında... Çok sevdiğim Gossip Girl dizisini bu sene yeniden izliyordum -son 2 bölümüm kaldı:). Dizinin en sevdiğim tarafı sürekli önemli roman ve filmlere atıfta bulunulması. Ana karakterlerden biri olan Dan Humphrey, Manhattan sosyetesine mensup arkadaşlarının özel hayatlarını temel alan bir roman yazar, onun menajeri de Inside ismindeki bu romana "Şenlik Ateşi'nden beri yazılan en iyi hiciv" şeklinde bir yorum getirir. 2007-2012 yılları arasında yayınlanmış dizimizde Şenlik Ateşi'ni duyar duymaz "hah işte bu" dedim, ama bu okuduğum Şenlik Ateşi 2019'da yazılmış..:)) Neyse, kısmet bunu okumakmış:)

İthaki Yayınları'ndan 2019'da çıkan 283 sayfalık romanımızın yazarı Netflix'in popüler dizilerinden Jessica Jones'ın başrol oyuncusu, zaten yüzünü görünce hemen tanıyacağınız bir oyuncu... Şenlik Ateşi onun ilk romanı ama gerçekten çok başarılı bir ilk roman olduğunu söyleyebilirim.

Abby Williams yirmilerinin sonlarında genç bir avukattır. Liseden mezun olur olmaz, pek de sevmediği babası ve geçmişini İndiana'da bırakıp Şikago'ya taşınır ve çevresel konularda gönüllü avukatlık yapmaya başlar. Bu arada geçen yıllarda Optimal isimli bir plastik üretim şirketi, Abby'nin kasabası Barrens'ta adeta krallığını ilan etmiştir, yapılan şikayetlere göre şirket kasabayı ciddi anlamda kirletirken, yaptığı yatırımlar, verdiği burslar ile bunu örtbas etmeye çalışmaktadır. Abby kasabaya bunları araştırmak ve aslında daha çok kendi geçmişindeki gizemleri çözmek için döner...

Kitap gerçekten merak uyandırıcıydı, ayrıca konusu da güzel ve özgündü. Çevresel duyarlılık, kirli şirketler gibi konulara eğilmesini takdir ettim. Hele de yazarın ilk romanı olması gerçekten takdire değer... Okurken zaman zaman yazarın gerçekten avukat olup olmadığını merak ettim. Kısacası, tavsiye edebileceğim bir roman, keyifli okumalar:)






10 Şubat 2020 Pazartesi

Dolores Claiborne - Stephen King


Stephen King'in okumadığım birkaç kitabından biriydi. Filmini genel olarak sevmiştim ama sanırım ama içindeki çocuk tacizi kısmından dolayı kitabını okumaya elim gitmemişti. Sonra kitap karşıma çıkınca o kısım aklımdan çıkmış, hevesle başladım. Güzel bir anlatımdı kesinlikle. İnklap Kitabevi'nden 1994'te çıkan 231 sayfalık kitabımızın çevirisini Mehmet Harmancı yapmış. Dolores Claiborne, Little Tall adasında kocası ve üç çocuğu ile kıt kanaat geçinen bir kadındır. Adanın yazlıkçılarından zengin Vera Donovan'ın kahyalığını yapmaktadır. Çetin ceviz Vera, Dolores'in üzüntülerinin çoğunun kaynağının kocası olduğunu anlayınca ona bazı konularda ilham verir. Kitap Dolores'in polislere verdiği ifadeden oluşuyor. Sevdim diyebilirim. Filmini izlemediyseniz onu da tavsiye ederim. Kathy Bates her zamanki gibi harika bir oyunculuk çıkarmış... 


3 Şubat 2020 Pazartesi

Something Borrowed (Ödünç Sevgili) - Emily Giffin


 

 

2011 yapımı Ödünç Sevgili filmini izleyip çok sevmiştim. Daha sonra Nadirkitap’ta kitabına rasstlayınca okumak istedim. Üzerinde Newyork Times Bestseller yazan kitabımız 2004 yılında St. Martin’s Griffin yayınlarından çıkmış. Yabancıların adetlerine göre evlenmeden önce geline şans getirmesi için eski birşey (something old), yeni birşey (something new), ödünç birşey (something borrowed) ve mavi birşey (something blue) verilir. 322 sayfalık romanımızın konusu şöyle; Rachel 30 yaşında, NewYork’ta tek başına yaşayan, hukuk mezunu bir kadındır. Bu güne kadar doğru düzgün bir ilişkisi olmamıştır ve şimdi de yalnız olmak onu üzmektedir. 25 yıllık arkadaşı Darcy ise aşırı güzel ve dışa dönüktür, Rachel vasıtasıyla tanıştığı süper yakışıklı Dex ile nişanlıdır ve evlenmelerine birkaç ay kalmıştır. Bir gün alkol aldıkları bir akşamın sonunda Rachel ve Dex kendilerini yatakta bulur. Korkunç bir hata yaptıklarını düşünürler, ama gerçekten bir hata mıydı bu? Darcy, Rachel ve Dex (ve hatta Marcus) arasındaki bu durum nasıl çözülecek acaba?

 

Kitabı sevdim, İngilizcesi oldukça kolay anlaşılır, zaten filmi sevmiştim kitap da güzeldi. Ayrıca kitabın sonunda kitap tartışma grupları için sorular da verilmiş. Ve bir de devam kitabı olan Something Blue’nun ilk iki bölümü var. Keyifli okumalar dilerim...

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...