16 Aralık 2019 Pazartesi

Mahur Beste - Ahmet Hamdi Tanpınar





Edebiyatımızın en önemli yazarlarından olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Yaz Yağmuru, Huzur kitaplarını okumuştum. Mahur Beste’yi de en iyi yerli romamlar listesinde görmüştüm. Aslında bu yazarın ölümünden sonra yayınlanan (1962) , kendisinin yarım bırakmış olduğu bir esermiş, hatta yazarın ilk roman denemesiymiş (1944-45). Yazarımız 1901 doğumlu bu arada. Dipnotkitap.net adresinde yer alan bir makaleden öğrendiğime göre (benim dikkatimden nedense kaçmış); mahur beste olarak (bu makamda yazılmış bir eser) Nesati’nin bir gazeli anılmaktaymış ve romanda;

“Mahur Beste, Atiye’nin küçük eniştesi Lütfullah Bey’in babası Talat Bey’in eseriydi...”

şeklinde geçiyormuş. Ayrıca bu mahur besteye yazar diğer romanlarında da yer vermiş. Ben bu romanı Dergah Yayınları’nın (1. baskısı aynı yayınevinden Eylül 1988’de yapılmış) 2019 (21. baskı) baskısından okudum. Roman 150 sayfa, en arkada yazarın kahramanı Behçet Bey’e mektubu var, eseri niye yarım bıraktığını açıklayarak romanına son noktayı koyuyor.

Romanımız Behçet Bey ile başlayıp onun kayın pederine, oradan başka bir kişiye, oradan da başka bir kişiye geçerek hemen hemen bu şekilde her bölümde farklı bir kişiye odaklanarak onların hikayelerini anlatıyor. Açıkçası bana pek hitap etmedi, her bölümde anlatılan kişiler son derece derinlikli anlatılmış da olsa bunları bir yerde birleştiremeyince hikayeler tek başlarına çok da anlam ifade etmedi bana. Ama tabi eser Tanpınar’ın, hele de ilk romanı olunca muhakkak ki çok değerli. Sonundaki mektupla beraber özellikle ayrı bir yer edinmiş edebiyatımızda. Keyifli okumalar dilerim.


16 yorum:

  1. Tanpınar'dan epey okumuşsunuz süper. Ben Huzur'u okuyup sevmeyince havlu attım:)) Mahur Beste, ismi mükemmel görünüyor ama içeriği bana da hiç uymaz. Elinize sağlık Eren Hanım, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saatleri Ayarlama Enstitüsü tamamen farklı bir tarz Gül Hanım, onu sevebilirsiniz, çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  2. Ahmet Hamdi okurken dilinin agirligindan dolayı hep.zorlaniyorum ben.. Biliyorum çok önemli bir yazar ama yoruluyorum eski Türkçe kelimelerin çokluğundan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısınız Sevim Hanım, sanıyorum bazı yayınevleri sadeleştirebiliyor belki onlar daha uygun gelebilir, çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)

      Sil
  3. Tanpınar'ın bir çok eserini okudum ama bu kitabına sıra gelmedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bana pek hitap etmedi ama belki size hitap eder, çok teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  4. oleeey okudum du bi daha okuyums :)

    YanıtlaSil
  5. İsmi cezbediciydi ama özellikle son paragrafınızdan ve bitmemiş olduğunu anladıktan sonra uzak duracağım sanırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de kitabı almadan biraz araştırsaydım sanırım okumayı tercih etmezdim:) çok teşekkür ederim yorumunuza Süleyman Bey:)

      Sil
  6. Huzur ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü nü okumuştum. Huzur'u 20 yılı arayla iki defa okudum. İkisinde beklediğimi bulamadım. Ama, bu esere helal getirmez elbette. Türk Edebiyatının önemli eserlerinden. Saatleri Ayarlama Enstitüsü ise en sevdiğim kitaplar arasında. Mahur Beste de vakti geldiğinde okuyacaklarım arasında. Size pek hitap etmediğini yazmışsınız. Umarım benim beğenerek okuyacağım bir kitap olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Huzur'un ilk bölümlerindeki edebiyat beni benden almıştı, hatırlar mısınız parkta güvercinleri anlatıyordu sanırım...Saatleri Ayarlama Enstitüsü benim de en sevdiklerimden.. Bu eseri de çok güzel ancak "roman" deyince farklı oluyor beklenti, ancak bağımsız bölümler olarak düşünürseniz keyif alacağınıza inanıyorum, yorumunuz için çok teşekkür ederim..:)

      Sil
  7. Tanpınar da okul zamanlarımda severek okuduğum usta yazarlardandı..Bilmediğim ayrıntılar var mesela Mahur bestenin Talat Beye ait olduğunu bilmiyordum, demek ki Tanpınar ile arasında bir akrabalık bağ var herhalde..Emeğinize sağlık,güzel bir tanıtımdı..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Ertuğrul Bey çok usta bir yazar, Talat Bey'le akrabalığı olabilir dediğiniz gibi:) çok teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  8. Bu ne güzel tesadüf oldu, ben de geçen gün Huzur'un 70. yılı sebebiyle üniversitenin konferansına gittim ve Tanpınar okumayı özlediğimi fark ettim. Kendisinden Huzur'u ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü okudum sadece. 'Mahur Beste' Huzur'da da geçiyordu, o yüzden bu kitabı da merak ettiklerimden :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa evet ne güzel bir tesadüf olmuş, konferans kim bilir ne güzeldi, bakalım okursan sevecek misin Mahur Beste'yi, yorumunu merak ediyorum:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...