31 Aralık 2022 Cumartesi

Algernon’a Çiçekler - Daniel Keyes (Blogger Kitap Kulübü - Aralık)

 


Okuma grubumuzun aralık ayı ev sahibi, aynı zamanda kitap kulübümüzün kurucusu sevgili she's the man. Kendisi bu ay okumamız için harika bir kitap seçmiş; Nebula Ödüllü, Algernon'a Çiçekler... Ben kitabı yaklaşık 2 sene önce okumuşum, bakınız.

Bakmaya üşenenler için : "Daniel Keyes 1927- 2014 yılları arasında yaşamış New York’lu bir yazar, psikoloji mezunu, yüksek lisansını Amerikan ve İngiliz edebiyatı üzerine yapmış. Bu eseri önce hikaye olarak yazıp Hugo Ödülü almış, romanlaştırdıktan sonra da Nebula Ödülü almış; hikayeyi 1959’da, romanı da 1966’da yazmış."

Charlie Gordon 32 yaşında, zeka geriliği olan ve ailesi tarafından terk edilmiş bir gençtir, bir fırında çalışır, çok iyi niyetlidir ancak çoğu insan onunla alay etmektedir, ancak normal olmayı, zeki olmayı çok istemektedir. Kendisi gibi kişilerin gittiği bir kursa devam etmektedir, oradaki öğretmeni onun için çok özeldir. Bir gün kursa bilim adamları gelir, geliştirdikleri zeka geriliği tedavisi için bir denek aramaktadırlar. Charlie hemen gönüllü olur. Deneylere hemen başlanır, yöntem ilk defa bir insan üzerinde denenmektedir, başlarda her şey çok iyi gitmektedir. Bu arada Charlie, yöntemin kendisinden önceki deneği fare Algernon ile arkadaş olur. Algernon o kadar zekidir ki ilk başlarda aralarında yarıştıklarında oyunlarda Charlie'yi geçmektedir. Tabi Charlie geçirdiği ameliyat sonrası müthiş bir hızla zeki bir insan haline gelir. Bu süreçte de önceden normal insanlarda görüp de özlem duyduğu her şeyi yaşamak ister. İlk iş büyük hayranlık duyduğu öğretmenine arkadaşlık teklif eder, ancak öğretmeni son derece olgun ve düşünceli bir insan olduğundan hep Charlie'yi sağduyulu olmaya sevk eder, adeta onun koruyucu meleği olur. Maalesef bir noktada artık Charlie'ye entelektüel düzeyde yetememeye başlar. Charlie yalnız kalır, bir de deneyin olumsuzlukları ortaya çıkmaya başlayınca kendisini oradan oraya savrulurken bulur... Çok zeki olduğundan duyarlılığı da bir hayli yüksektir, her şeyin tepe taklak gittiği bu dönemde acı dolu duyguları dibine kadar yaşar, bu kısımlar özellikle çok dokunaklı...

Roman Charlie'nin ağzından yazılmış, kitabı bu kadar etkileyici kılan da bu aslında. Başlarda Charlie bir çok imla ve anlatım hatası yapıyor mesela, zekası geliştikçe ise anlatımı çok üst düzeye ulaşıyor... 


1000kitap sitesinde hoşuma giden bir yoruma rastladım, buraya aktarmak isterim, Neslihan Türkmen şöyle yazmış;

"İnsanlar tarafından sadece sen olduğun için reddedilmenin acısı ve ne yaparsan yap, ne kadar çabalarsan çabala hiçbir zaman onların istediği kişi olamayacağının farkındalığı acı verici. Ama belki de gerekli bir farkındalık. Diğer insanlar için yaşamayı bırakıp öncelikle kendi benliğinizle barışmanız için gerekli olan bir farkındalık ..

En kötü yalnızlık ise sizi anlamayan, olduğunuz gibi kabul etmeyen ve sürekli eleştiren bir kalabalık içinde yaşanan yalnızlık. Bu yüzden sahte bir kalabalık yerine ait olduğunuz yeri bulana kadar tek kişilik bir yalnızlık daha çekilesi geliyor. ... Düşük zekalı ya da bir dahi olabilirsiniz. Ama bazı insanların anlamsız nefretinin sebebi asla bu nedenler olmuyor.  Onlar sadece 'farklı' olandan rahatsızlık duyuyor.."

Bu arada Stephen King'in bir kısa hikayesinden uyarlanan 1992 yapımı (imdb: 5,4) Bahçıvan (The Lawnmover Man) filmini hatırladım, zeka geriliği olan bir bahçıvan bilgisayar desteği ile bir dahiye dönüşüyor...

Algernon'a Çiçekler son derece etkileyici ve vurucu bir roman, zeka Charlie'ye mutluluk getirmiyor, tam tersi oluyor hatta yukarıda dediğim gibi, hani derler ya "cehalet mutluluktur", Charlie gerçi ondan önce de pek mutlu sayılmaz ama en azından sakin bir hayat sürüyordu...

Sonuç olarak herkese tavsiye edebileceğim harika bir romandı, sevgili she's the man'a teşekkür ediyorum bu güzel seçiminden dolayı. Gelecek ayın ev sahibesi Goriot Baba ile sevgili SevKoz...


Kulübümüzün diğer üyeleri kitap hakkında neler demiş bakalım?:)

1. Dövüşürken hanımefendi değilim / She is the man - (https://applesodaa.blogspot.com)

2. Kitaplık/Okuma Günlüğüm - Eren (https://okumagunlugum.blogspot.com/)

3. Şule Uzundere Blog / Hayata Dair Her Şey - (https://suleuzundere.blogspot.com/)

4. Kaystros Tyrha / Kaplan Diary - (https://kaplandiary.blogspot.com/)

5. Yüreğimin İklimi - (https://yuregiminiklimi.blogspot.com)

6. Gizem Gündüz / Okuyan Koala - (http://kitap28.blogspot.com)

7. Gül Özdemir / Film Yabancı Dizi Anime ve Kitap - (https://fgofilmdizianime.blogspot.com/)

8. Manxcat - Kuyruksuz Kedi - (https://nurruyakara.blogspot.com/)

9. Su'nun Harikalar Diyarı - (https://sununnotu.blogspot.com/)

10. SevKoz / Sevimli Kitaplar - (https://sevimli-kitaplar.blogspot.com/ )

11. Tosbağa Günlüğüm (http://tosbagagunlugum.blogspot.com/2023/01/bkk-aralik-2022algernona-cicekler.html)


12. Sevgili Günlük - (https://www.aydinlikyuz.com/)

13. Kitap Eylemi (https://www.kitapeylemi.blogspot.com/)

14. Recep Hilmi Türkmen (https://www.rehitu.com)

15. Oytun'la Hayat - (http://oytunlahayat.blogspot.com

Herkese mutlu yıllar, inşallah 2023 bütün hayırlı dileklerinizin gerçekleştiği harika bir yıl olur. Ben bu yıldan çok umutluyum..:)

Seneye görüşürüüüüz:))

Bonus: Arakolpa'nın yorumu da bu;
https://arakolpa.blogspot.com/2020/05/algernona-cicekler-okumak-gerek.html :)


28 yorum:

  1. sahte bir kalabalık yerine ait olduğunuz yeri bulana kadar tek kişilik bir yalnızlık daha çekilesi geliyor.
    ...
    Düşük zekalı ya da bir dahi olabilirsiniz. Ama bazı insanların anlamsız nefretinin sebebi asla bu nedenler olmuyor. Onlar sadece 'farklı' olandan rahatsızlık duyuyor..

    Muhteşem bir yorum bu. Kitap ile ilgili açıklamanız güzel olmuş, tebrikler.
    İyi yıllar,
    İyi okumalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de çok hoşuma gitti, yorumunuza çok teşekkür ederim, mutlu yıllar, keyifli okumalar:)

      Sil
  2. Kitabın konusu çok güzel ve farklı. Karakter zorlu süreçlerden geçmiş belli. Zeka her şey demek değil, önce iyi bir kalbe sahip olmak gelir. Günümüzde türlü uyanıklıklar, abartılı söylemler de zeka belirtisi olarak görülebiliyor. Güzel bir tanıtımdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Duygu'cum maalesef günümüzde böyle, çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  3. Kitabın konusu bayağı ilgimi çekti yazınızdan anladığım kadarıyla da güzel bir kitap:))) Farkındalık oluşturacak tarzda bir kitap bence, not aldım:)))
    Emeğinize sağlık, her yönüyle yazmışsınız:)))

    Yeni yılınız kutlu olsun:))) Çook tatlı bir yıl olsun sizin için:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzel bir kitaptı, dediğiniz gibi farkındalık oluşturacak bir kitap, tavsiye ederim:) ben de mutlu yıllar dilerim, harika bir yıl olsun inşallah:)

      Sil
  4. Ayın kitabı güzel bir seçimdi. Kitabı okuduktan sonra filmini de izlemiştim. Onu da beğendim. Sağlıklı, mutlu yıllar ve iyi okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bu kitabı çok sevdim, filmini de izlemek isterim, çok teşekkür ederim yorumunuza, mutlu seneler, keyifli okumalar:)

      Sil
  5. Öncelikle bu kitabı sevdim ama Neslihan Türkmen nokta atışı bir yorum yapmış gerçekten inanılmaz güzel özetlemiş. :)
    Goriot Baba'yı yıllar önce okumuştum sanırım ortaokulda, o sıra bu kitap benim elimin altında ne arıyor diye hiç sorma. :D
    Şimdi tekrar okuyacağım bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok sevdim bu kitabı, o yorumu ben de çok beğendim, bu kitap harika bir seçim olmuş:) Goriot Baba'ya başlıyoruz bakalım, keyifli okumalar, mutlu yıllar:)

      Sil
  6. Bu tarzı sevmediğim için kitap bana çok Uygun değil ama kurgu çok sağlamdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurgu güzeldi gerçekten Sevim Hanım, teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  7. Yorumum siliniyor sanki

    YanıtlaSil
  8. derinden etkileyebilecek bir kitap, yazılış biçimi de çok ilgin gerçekten

    YanıtlaSil
  9. dünyada en çok satan ilk 10 kitap arasında, 50 milyon kopyayı geçenler, birinci yeşilin kızı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo inanılmaz, gerçekten hele şu son birkaç yıldır patlama yaptı:)) teşekkürler Deepcim:)

      Sil
  10. ne güzel ettik te okuduk :)

    YanıtlaSil
  11. etkisinde kaldığım bir romandı, iyi ki okumuşsunuz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Bahar'cım iyi ki okumuşum dediğim bir romandı, teşekkür ederim yorumuna sevgiler :)

      Sil
  12. Bahçıvan'la benzerliğini yakalamanız çok isabetli. Her ikisini de severek okumama/izlememe karşın bunu fark etmemiştim. Bu da benim yorumum: https://arakolpa.blogspot.com/2020/05/algernona-cicekler-okumak-gerek.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O film de ilginçti, teşekkür ederim:) Yazıyı güncelledim, teşekkür ederim:)

      Sil
  13. Kitabın konusu ve anlatım tarzı çok ilgimi çekti.Özellikle karakter zekilestikce yazı şeklinin felan değişmesi çok enteresan, konusu baya ilgimi çekti, güzel ozetlemissiniz, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten orijinal bir konu ve orijinal bir biçimde işlenmiş, tavsiye ederim, yorumunuza teşekkür ederim keyifli okumalar:)

      Sil
  14. kitabı ben de beğendim, oldukça etkileyiciydi. neslihan turkmenin yorumu da olanı güzel özetlemiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de çok güzel yorumlamışsınız evet çok teşekkür ederim, keyifli okumalar:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...