31 Ağustos 2021 Salı
Jane Eyre - Charlotte Bronte
Bronte Kardeşler'e (favorim Emily olsa da) özel bir ilgim var. Jane Eyre'i orta okulda okumuştum, beğenmiş olmakla birlikte çok da etkilenmemiştim. Kitaptan aklımda pek de bir şey kalmadığını fark edince Yabancı Yayınları'nın bu ciltli, şömizli, şık baskısını edinmeye karar verdim. Kitabı alınca 631 sayfa olduğunu görüp şaşırdım çünkü orta okulda okuduğum 250-300 sayfaydı, demek ki kısaltılmış versiyonunu okumuşum da ondan fazla etkilenmemişim, çünkü bu okuyuşumda mest oldum...
Arzu Altınanıt'ın çevirisini beğendim, kitapta sadece birkaç yazım hatası vardı. Charlotte Bronte kitabı 1847'de (30 yaşında) yayınlamış. O zamanki şartlar düşünülünce o yaşında böyle bir bilgeliğe, olgunluğa, edebi yetkinliğe sahip olması inanılmaz...
Kitabımız 10 yaşındaki yetim Jane Eyre'nin yengesinin evinden ayrılıp yatılı okula gelişi, oradan sonra da Thornfield Malikanesi'nde mürebbiyelik yapmaya başlamasını anlatır. Ve bu arada iş vereni Bay Rochester'a aşık olur. Jane, minyon, sıradan görünüşlü ancak çok zeki, sebatkar, karakterli ve yeteneklidir; dolayısıyla içinde bulunduğu her durumda mantığı ve sağduyusu sayesinde kendisi için yapılması en doğru olanı bulur...
Kitaba tek kelimeyle bayıldım, muhteşemdi; 1000 sayfa daha uzun olsaydı onu da su gibi okurdum, tadına doyulmaz bir baş yapıt. Sanırım klasik eserleri bu kadar eşsiz yapan şey biraz da o zamanlar yaşamış insanların zarafeti, insan ister istemez "o dönemler yaşamış olsam hayat nasıl olurdu?" diye düşünüyor... Jane Eyre'de romantizmden çok daha fazlasını bulacaksınız, kaçırmayın:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Son paragrafta yazıldığınıza göre baya etkilemiş sizi. Bu durumda bende meraklandım. Bu tarz pek okumuyorum ama arada deneyesim geliyor. :)
YanıtlaSilgerçekten çok hoşuma gitti benim, son derece kanlı canlı bir karakter Jane, adeta oturup sohbet ediyorsunuz:) deneyin bence:) çok teşekkür ederim yorumunuza:)
SilSelam, blogumu taşıdım eski blogumda vardınız o yüzden tekrar yazmak istedim. Tekrar takip ederseniz çok sevinirim :)
YanıtlaSiltakipteyim:)
Silen sevdiğim dört romandan biri :) don kişot, jane eyre, anna karenina, aşk ve gurur :) bu yayınevinden okumadım ama bu yayınevi son aylarda bayağı iyi klasik yayınladı yaa :)
YanıtlaSilsüpersin Deepcim şahane dörtlü olmuş bunlar:) yabancı yayınlarının bu serisi süper gerçekten:)
Silwutherinh heights, 1939, siyah beyaz film, izlesenee, büyülü film :)
YanıtlaSilişte o da benim en sevdiğim roman Deepcim, öyle ki filmi izlersem büyüsü kaçacak gibi hissediyorum:)
SilBen ilk okuduğumda da sevmiştim ama yeniden okumak iyi fikir:) keyifli okumalar Eren Hanım, elinize sağlık:)
YanıtlaSilara ara klasikleri yeniden okumak iyi oluyor Gül Hanım çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)
SilJane Eyre okuma listemde ve çok merak ediyorum. Çok güzel yorumlamışsınız. Ayrıca Yabancı Yayınları'nın kitap kapaklarına bayılıyorum:)))
YanıtlaSilEvet Yabancı Yayınları çok güzel bir seri yaptı gerçekten, çok teşekkür ederim yorumunuza, sevgiler:)
SilBenim okuduğum versiyon da 300 sayfayı geçmiyordu. (1980'li yılların başı) Siz böyle yazınca meraklandım. Çeviri önemli ama. Gerçi yazıda hoşlandığınızı belirtmişsiniz ama bilmediğim yayınevlerinin çevirilerine temkinli yaklaşıyorum. Bu edisyonu önerir misiniz?
YanıtlaSilAçıkçası görünüş olarak şıklığı nedeniyle tercih etmiştim Süleyman Bey ama içerik de başarılı; belirgin bir çeviri hatası yok, 3-5 ufak tefek yazım yanlışı var ama rahatsız edici düzeyde değil, ben öneririm:) çok teşekkür ederim yorumunuza, keyifli okumalar:)
SilBen de okudum ama üstünde 13-15 sene geçti. O zaman da sevmiştim. Hatta bir alıntısını hiç unutmadım. Mutlaka tekrar okuyacağım. Eminim yine çok hoşuma gidecek.
YanıtlaSilşimdiki halinle okuyunca daha bile etkileyici geleceğine eminim Şule'cim, keyifli okumalar, sevgiler:)
Silçok sevdiğim klasiklerden birii:)
YanıtlaSilbu tatlı yorumunla yeniden okuyabilirim Erencim, emeğine sağlık:)
Güzel yorumun için çok teşekkür ederim Bahar'cım, ikinci okumalar daha derin oluyor, keyifli okumalar:)
Sil