29 Mart 2022 Salı

Zelda Fitzgerald'ın Romanı - Therese Anne Fowler

 


Bu kitabı Carrefour'un süper indirimi ile almıştım. 448 sayfalık kitap 2014'te Doğan Kitap'tan çıkmış, çevirisini Omca Korugan yapmış.

1896 doğumlu, caz çağının ünlü romancısı ünlü F. Scott Fitzgerald ile Amerika'nın güneyinden Alabama'nın ileri gelen ailelerinden birinin güzel ve başına buyruk kızları 1900 doğumlu Zelda Sayre'nin yürek burkan aşklarının hikayesi.

1918'de tanışıp ilk görüşte aşık olan çiftimiz 1920'de evlenir. Fitzgerald yeni parlamaya başlayan hırslı bir yazardır. Ona göre başarının ve para kazanmanın yolu iyi yazmak kadar dikkat çekici bir sosyal yaşamdan geçmektedir; güzeller güzeli, delidolu ve akıllı Zelda da bu hayatın en uygun eşlikçisidir. İlk birkaç yıl rüya gibi geçer ama sonra kızları Scottie doğar, Zelda istemeyerek de olsa sosyal hayattan biraz uzak kalır, sonra sorunlar başlar; sağlık sorunları, alkol sorunu, Scott'un edebi kaygıları, maddi kaygılar vs. Zelda çok yetenekli bir kadındır; dans, resim ve yazı konularında sıradışı bir yeteneği vardır ama hep eşinin gölgesinde kalmaya mahkumdur. Scott tüm ilgiyi kendine ister. İkisi de bu yıpratıcı ama vazgeçilmez aşktan kopamaz. Scott 44 yaşında kalp krizi geçirip ölür, Zelda ise ondan 8 sene sonra kaldığı klinikte çıkan yangında ölür.

Maalesef özellikle Zelda'nın pek az mutlu olduğu ama bolca acı çektiği bu hikaye beni oldukça etkiledi. Hemingway, Picasso, Chanel gibi dönemin tüm tanınmış kişilerinin yer aldığı bu eseri tüm edebiyat severlere öneririm, keyifli okumalar.


resim 2: https://blog.overthemoon.com/weddings/zelda-and-f-scott-fitzgerald-wedding-look-back/


24 yorum:

  1. Bu tarz kitapları çok okuyorsun Eren, ne güzel. Yaşamdan kesitler içeren kitaplar ilgi çekici oluyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Duygu'cum gerçekten bu ara hep bu tarz denk geldi, çok da sevdim bu türü, çok teşekkür ederim yorumuna sevgiler:)

      Sil
  2. çok güzel tanıtmışsınız orijinal dilinden çok daha etkileyecektir insanı eminim biraz pdf bakayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim yorumunuza, gerçekten etkileyici bir kitap:)

      Sil
  3. Zeldanın sağlık sorunu,alkol sorunu ve sonrasındaki trajik ölümü..Anlaşılan Scott tüm ilginin kendisine gösterilmesi istemesi nedeniyle herhalde Zeldayı çok ihmal etmiş gibi görülüyor..Scott ile Zeldanın eski fotoğraflarını görünce Atatürk'ün modern Türk kadınlarıyla çektirmiş olduğu fotograflar geldi aklıma,o dönemler bir başka güzeldi herhalde..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Ertuğrul Bey aynen dediğiniz gibi, çok trajik bir hikaye gerçekten, beni çok etkiledi... Bu arada benzetmenize katılıyorum, 20li yıllar bizim de cumhuriyetimizin ilk yıllarına denk geliyor, güzel zamanlar:)

      Sil
  4. Gerçekten ilgi çekici bir esermiş, ilk kez görüyorum ama çok merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni çok etkiledi gerçekten, tavsiye ederim, çok teşekkür ederim yorumunuza:)

      Sil
  5. Zelda'nın da erkek-koca baskısı ile arkaya itilen yetenekli bir yazar olduğunu ilk öğrwndiğimde şaşırmıştım. Oysa ataerki bin yıllardır böyle, şaşmamam lazımdı. Halen de değişen bir şey yok. Sadece sesimiz duyulsun diye biraz fazla bağırıyoruz o kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok üzücü gerçekten Narda'cım, açtığı serginin bile adı "bir yazarın eşi", trajikomik... Dediğin gibi değişen birşey yok 100 yılda... çok teşekkür ederim yorumuna, sevgiler:)

      Sil
  6. Kitabı bilmiyordum, konusu ilgimi çekti, not aldım:))) İkisinin sonlarının böyle olmasına çok üzüldüm. Kitabı okuyunca da etkileneceğimi düşünüyorum:)))
    Emeğinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek olması, genç yaşta ölümler beni cok etkiledi, güzel bir kitaptı gerçekten tavsiye ederim, çok teşekkür ederim yorumunuza sevgiler:)

      Sil
  7. Muhteşem Gatsby 'nin yazarı mıdır bu Fitzgerald? ilginçmiş , bakılır buna Eren, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Eylem'cim ta kendisi, güzel bir kitaptı gerçekten tavsiye ederim, çok teşekkür ederim yorumuna sevgiler:)

      Sil
  8. Cok severim bu ikilinin aci da olsa hikayelerini, keza birbirlerine yazdiklari mektuplar ise bir o kadar etkiliyor insani - o yuzden bu kitabi (https://www.goodreads.com/book/show/50187.Dear_Scott_Dearest_Zelda) da tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mektuplar da kim bilir ne kadar güzeldir, o kitaba da nette rastlamıştım, elime geçerse okumak isterim, tavsiyeniz ve yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  9. pek sevceğim bi şeye benziyor buuuu :)

    YanıtlaSil
  10. etkileyici gözüküyor, okunmalıı :)
    emeklerine sağlık, sevgiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap gerçekten Bahar'cım,çok teşekkür ederim yorumuna sevgiler:)

      Sil
  11. Bu ismi ilk kez Paris'te Gece Yarısı filminde duymuştum. Saydığın bütün isimler vardı filmde. İlgi çekici bir hayatları var ama sonu kötü olmuş maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de okurken aklıma ilk o film gelmişti Şule'cim, üzücü ama ilginç bir hikaye, çok teşekkür ederim yorumuna sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...