1 Mart 2022 Salı

Charlotte Bronte'nin Gizli Günlükleri - Syrie James

 


Amerikalı bir yazar olan Syrie James'in dilimize çevrilmiş iki kitabı bulunuyor, diğer kitabı Jane Austen'in Kayıp Anıları'nı bir kaç ay önce okumuş ve beğenmiştim. Bu kitabını ise hiç kaçıramazdım çünkü Bronte'lerin yaşamına özel bir merakım var. Yine yakın zamanda Charlotte Bronte'nin 1846-1855 yılları arasındaki yaşamını -bu kitaptakinden  daha çok- kurgu ile karıştırarak anlatan Jane Eyre Olmak kitabını okumuştum.

Kitabımıza bakarsak, Everest Yayınları'ndan 2013 yılında çıkmış, 488 sayfa. Çok ilginç ama orijinal dili İngilizce olan kitap dilimize İspanyolcadan - Figen Bingül tarafından- çevrilmiş. Şahane kapak tasarımı Utku Lomlu'ya ait.

Yazarımız kitabın büyük oranda tarihi gerçeklere dayandığını, pek az ve önemsiz detaylarda kurguya başvurduğunu belirtmiş. Kitap Charlotte Bronte'nin, babasının yardımcısı Arthur Nicholls'ten evlilik teklifi almasıyla başlar. Ancak geri dönüşlerle Bronte'nin hayatına detaylı bir bakış sunar. Böylece yazarın ünlü eseri Jane Eyre'in büyük oranda onun kendi deneyimlerine dayandığını görüyoruz. Bronte kardeşlerin kitaplarının basılış hikayeleri, Charlotte ve Arthur'un ilişkilerinin detayları en çok ilgimi çeken yerler oldu. Ve çok merak ettiğim bir sorunun cevabı; Bronte kardeşler kendilerinden önce yaşamış olan, İngiltere'nin en ünlü kadın yazarı, öncüleri Jane Austen hakkında ne düşünüyorlardı? Onu çok zeki, çok başarılı, esprili bulmuşlar ancak eserlerinin biraz tutkusuz olduğunu düşünmüşler...

Kitaba bayıldım, Bronte'lerin gizemli ve ilginç yaşamlarını merakla ve duygulanarak okudum; edebiyatseverlere hararetle tavsiye ederim. Keyifli okumalar dilerim... 


Charlotte ve Arthur

resim 2:https://en.24smi.org/celebrity/43569-charlotte-bronte.html




13 yorum:

  1. Bahsettiğin isimlere çok uzağım. Kitap tanıtımların sayesinde bir şeyler öğreniyorum. Güzel bir tanıtım olmuş, sevgiler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok naziksin Duygu'cum öyleyse ne mutlu bana, çok teşekkür ederim yorumuna sevgiler:)

      Sil
  2. oleeey, okurum tabii, thanx yuuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seversin Deepcim çok güzel, anneme bile okuttum:)

      Sil
  3. Orijinal dilinden neden çevrilmemiş merak ettim

    YanıtlaSil
  4. Hep görüp almadığım kitaplardan biri:) İlgimi çekecek bir kitap, siz de çok sevmişsiniz:))) Not aldım deftere bu sefer:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tavsiye ederim, ben bayıldım:) çok teşekkür ederim yorumunuza sevgiler:)

      Sil
  5. Bu ara ben de Büyük Yazarların Gizli Hayatları diye bir kitap okuyorum. Orada birçok yazarın hayatıyla ilgili ilginç bilgiler var. Yazarların hayatını okumak, kitaplarını okumak kadar, hatta bazen daha fazla, ilginç oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru Şule'cim, yazarların eserlerini yazarken kendi hayatlarından nasıl ilham aldıklarını da gorebiliyorsun:)

      Sil
  6. Jane Austen, Bronte kardeşlerin kendisi hakkında "eserlerinin biraz tutkusuz olduğunu düşündüklerini" bilseydi ne olurdu acaba? 🙂 Eren hanım kitap tanıtımlarınız gerçekten çok iyi,böyle kitap tanıtımı yapan değerli siteler,yayıncılar vardır herhalde, oralarda yazarsanız bence ikinci bir ek gelir de olabilir..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bunu düşünmemiştim Ertuğrul Bey:)) Yorumunuz beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim, bir ara yapmıştım ama verilen emeğe karşılık getirisi çok az:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...